Η «παρακαταθήκη» της διοίκησης Μέτιου: Μείον 17% στις εισπράξεις από τον τουρισμό

Τα τουριστικά μεγέθη και τη διαφορετική ταυτότητα των προορισμών ανά την Ελλάδα αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες, προτάσσοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη χάραξη συγκεκριμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Στον αντίποδα, η Περιφέρεια ΑΜΘ εμφάνισε το 2022 τουριστικά έσοδα μειωμένα κατά 17% σε σύγκριση με το 2019. Παρά τα μεγάλα λόγια του τέως Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και τα εκατομμύρια που δόθηκαν κατά τη διοίκηση του για καμπάνιες, εκθέσεις και λοιπές δράσεις, οι επαγγελματίες του τουρισμού και κατ’ επέκταση η τοπική οικονομία, με εξαίρεση τη Θάσο, είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται. Όπερ σημαίνει ότι η νέα διοίκηση Τοψίδη έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της, καθώς χρειάζονται δραστικές πρωτοβουλίες και ουσιαστικές λύσεις προκειμένου το πολυσύνθετο ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης να μπει όντως σε μία τροχιά ανάκαμψης που θα αποδεικνύεται και στα νούμερα και όχι μόνο στα λόγια, όπως μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενοι διοικούντες.

Διαβάστε ακόμη  Έδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης