Η Πρέσβης του Ισραήλ εναπόθεσε το πρώτο στεφάνι στο μνημείο για την Εβραϊκή κοινότητα στην Αλεξανδρούπολη

Η αποκάλυψη του μνημείου για τους Εβραίους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης. Ειδικότερα, το μνημείο αφιερώθηκε στην ευάριθμη εβραϊκή κοινότητα της Αλεξανδρούπολης που εκτοπίσθηκε και εξολοθρεύτηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943.

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και της εκκλησίας, όπως επίσης και ο δήμαρχος της πόλης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως σεβασμιώτατος Άνθιμος, ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε, η Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου, Χάνα Πίντο, ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ, ο γενικός γραμματέας του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου της Ελλάδας, Βίκτωρ Ελιέζερ, καθώς και η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπέν-Άμπα. Μαζί τους μίλησαν και οι εν ζωή συγγενείς ορισμένων εκ των 140 τιμώμενων νεκρών, που κατέφθασαν αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την τελετή.

Η βιομηχανία θανάτου

Στις βαναυσότητες που τελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία αναφέρθηκε ο κ. Ελιέζερ, τονίζοντας όμως και την ύπαρξη σύγχρονων αρνητών του ολοκαυτώματος που ζουν σήμερα στην Ελλάδα: «Μάλιστα, πολλοί είναι υποψήφιοι δήμαρχοι» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η σημερινή μέρα διακηρύσσει πως το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να περάσει στη λήθη της ιστορίας.

«Το Άουσβιτς, η βιομηχανία θανάτου, είναι το σύμβολο του Ολοκαυτώματος. Σκιές ανθρώπων που περπατούσαν δίχως σκοπό, και δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. 6 εκατ. άνθρωποι χάθηκαν τότε, μεταξύ των οποίων και 1 εκατ. παιδιά. Θυμόμαστε και δε θα λησμονήσουμε» δήλωσε η κ. Μπέν-Άμπα, ευχαριστώντας θερμά για το φόρο τιμής που αποδόθηκε σήμερα στους Εβραίους της Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη – Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση

Τα μνημεία που χτίζονται στα μυαλά των ανθρώπων είναι δυνατότερα από τα μαρμάρινα

Ο κ. Λαμπάκης, αφού ευχαρίστησε τους πολλούς επισκέπτες τόσο από Ελλάδα όσο και το εξωτερικό που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για την τελετή αποκάλυψης του μνημείου, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εξολόθρευση 6 εκατ. ανθρώπων, με τόσο απάνθρωπο τρόπο, δε μπορεί να συγχωρεθεί. «Εμείς κάναμε ένα μνημείο, πολύ μικρό, σαν αυτό εδώ. Εσείς όμως μας δώσατε το δικαίωμα να κλάψουμε μαζί σας, να θυμηθούμε μαζί σας, να νιώσουμε τον πόνο σας σαν άνθρωποι – και αυτό είναι ένα μνημείο που θα μείνει για πάντα μέσα μας» δήλωσε.

Αναφορικά με τον γερμανικό λαό, ο κ. Λαμπάκης τόνισε: «Την απόφαση ενός λαού και μιας κυβέρνησης που διέταξε την εξαφάνιση ενός γένους ανθρώπων, εξομολογούμαι ότι δε μπορώ να συγχωρήσω. Ούτε και έναν γερμανικό λαό που το ανέχθηκε, και δε ζήτησε αληθινή συγχώρεση από τον κόσμο».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έκανε λόγο για φιλοσοφίες και ιδεολογίες που οπλίζουν και σκοτώνουν, εξηγώντας ότι σήμερα «ο κόσμος δε ζει αλλά βάζει συνεχώς πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους, στους βωμούς των οποίων θυσιάζει ανθρώπους».