Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου μιλά στο alexpoli.gr

Την πρώτη της συνέντευξη σε ηλεκτρονική εφημερίδα, έδωσε η πρόεδρος του ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης & Φιλίας), Τσιγδέμ Ασάφογλου μιλώντας στην Κατερίνα Καλεντερίδου μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έφερε το κόμμα που ηγείται πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη.

“Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν αναμενόμενα για το ΚΙΕΦ, η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δε θα επιλέξει να ψηφίσει κάτι άλλο”

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που “έβαψαν” γκρι τον χάρτη στους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης σύμφωνα με την ίδια «δεν αποτελεί έκπληξη» αφού όπως τονίζει, «ήταν αναμενόμενο» καθώς «η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δε θα επιλέξει να ψηφίσει κάτι άλλο» όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά.

“Η δημοκρατία του αυτοπροσδιορισμού υπάρχει στη χώρα μας”

«Η δημοκρατία του αυτοπροσδιορισμού υπάρχει στη χώρα μας» υπογραμμίζει η ίδια αναφερόμενη στο γεγονός πως εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ως Τουρκική τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης και όχι ως Μουσουλμανική σύμφωνα με όσα ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Στόχος του ΚΙΕΦ είναι να συμβάλλει στη δημοκρατία της Ελλάδας ώστε ν ακουστεί η πραγματική φωνή της τουρκικής μειονότητας που ζει στη δυτική Θράκη”

Η κυρία Ασάφογλου μιλώντας για το τι πρεσβεύει το κόμμα της είπε χαρακτηριστικά πως «στόχος του ΚΙΕΦ είναι να συμβάλλει στη δημοκρατία της Ελλάδας ώστε ν ακουστεί η πραγματική φωνή της τουρκικής μειονότητας που ζει στη δυτική Θράκη». Όπως είπε τα προβλήματα στη δυτική Θράκη είναι πολλά με κυριότερο αυτό του οικονομικού μαρασμού της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως οι νομοί της Ξάνθης και της Ροδόπης είναι οι φτωχόρεροι της Ελλάδας.

“Δεν είναι τραγικό ή προκλητικό να δηλώνει κάποιος ότι είναι Τούρκος και οτι έχει εθνική τουρκική συνείδηση αλλά αγαπάει αυτή τη χώρα”

Στην περίπτωση “θερμού επεισοδίου” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η κυρία Ασάφογλου τονίζει όπως λέει για ακόμα μια φορά πως «πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, η μητέρα πατρίδα μου είναι η Τουρκία. Η σημαία μου είναι η ελληνική, η μητέρα σημαία μου είναι η τουρκική. Απλά, ανήκω σε μια μειονότητα η οποία είναι εθνική και θρησκευτική».

“Αισθανόμαστε αδικημένοι – πριν 30 χρόνια στα σχολεία έγραφε τουρκικό μειονοτικό δημοτικό σχολείο, αυτό γιατί έχει αλλάξει τώρα”

Όσο για το εαν το ΚΙΕΦ θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η κυρία Ασάφογλου εμφανίστηκε σκεπτική, χωρίς ακόμα να θέλει ν’ ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ παράλληλα δήλωσε πως “το ΚΙΕΦ δε θα στηρίξει στις επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κανέναν συνδιασμό”.