Η πυρκαγιά στη Δαδιά, κατά την οποία κάηκε μέρος του Εθνικού Πάρκου, και εκείνη της Πεντέλης που ήταν οι πιο δύσκολες αποστολές για την Πολιτική Προστασία.

“Στην φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, επιχείρησε ο μεγαλύτερος αριθμός εναέριων μέσων και κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός ωρών πυρόσβεσης.”

Σαφώς καλύτερος από την περυσινή χρονιά –που σημαδεύθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια– ήταν ο απολογισμός του 2022. Το σύνολο των καμένων εκτάσεων ανήλθε φέτος σε περίπου 223.000 στρέμματα. Οι σημαντικότερες πυρκαγιές ήταν εκείνες του δάσους της Δαδιάς, στην οποία κάηκε μέρος του ενός από τους δύο πυρήνες του Εθνικού Πάρκου και της Πεντέλης, η οποία ήταν και η δυσκολότερη στην κατάσβεση.

Τον απολογισμό για την αντιπυρική περίοδο (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου) του 2022 παρουσίασε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Οπως ανέφερε, κατά τη διάρκειά της το πυροσβεστικό σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 5.922 πυρκαγιές, με το σύνολο των καμένων εκτάσεων να ανέρχεται σε 223.217 στρέμματα. Οι επτά μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές έγιναν τον Ιούλιο, καίγοντας 138.652 στρέμματα (το 62% της φετινής χρονιάς). Οι σημαντικότερες πυρκαγιές φέτος έγιναν στη Δαδιά Εβρου (46.040 στρέμματα), στην Πεντέλη Αττικής (27.817 στρέμματα), στον Πολυχνίτο Λέσβου (20.131 στρ.), στις Μέλαμπες Ρεθύμνου (19.865 στρ.) και στην Αμφισσα Φωκίδας (12.000 στρ.).

Η πυρκαγιά στη Δαδιά, κατά την οποία κάηκε μέρος του Εθνικού Πάρκου, και εκείνη της Πεντέλης που απείλησε κατοικημένες περιοχές ήταν οι πιο δύσκολες αποστολές για την Πολιτική Προστασία.

Συνολικά ο αριθμός των πυρκαγιών παρουσίασε αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το διάστημα 2007-2021. Ωστόσο, όπως είναι προφανές, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων ήταν πολύ μικρότερος (-52,4%), με τον μέσο όρο το 2007-2021 να κυμαίνεται στα 500.972 στρέμματα. Αρκετές ήταν οι πυρκαγιές πάντως που έγιναν εκτός της αντιπυρικής περιόδου: περίπου 3.323 πυρκαγιές ξέσπασαν πριν από την 1 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Το «112»

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το «112» ενεργοποιήθηκε φέτος 43 φορές για να προειδοποιήσει για δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι 35 για προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού. Ενδιαφέροντα είναι και τα στατιστικά για τις ημέρες υψηλού κινδύνου (συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και αέρα): 20 ημέρες τον Ιούλιο και 12 ημέρες τον Αύγουστο. Επίσης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έγιναν 2.925 έξοδοι εναέριων μέσων και συνολικά 7.667 ώρες πτήσεων, από τις οποίες οι 1.193 ώρες αφορούσαν επιτήρηση στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης.

Όσον αφορά την επίγεια προστασία, το σημαντικότερο γεγονός ήταν η δημιουργία του σώματος των 500 «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ) και ο διπλασιασμός των εθελοντών πυροσβεστών (4.000). Το υπουργείο ξεχώρισε δύο από τις φετινές πυρκαγιές ως τις δυσκολότερες. Την πυρκαγιά στη Δαδιά, κατά την οποία κάηκε μέρος του ενός από τους δύο πυρήνες του Εθνικού Πάρκου και εκείνη της Πεντέλης. Σύμφωνα με το υπουργείο, στον Εβρο επιχείρησε ο μεγαλύτερος αριθμός εναέριων μέσων και κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός ωρών πυρόσβεσης. Αντίστοιχα, στη φωτιά της Αττικής, λόγω της γειτνίασης του μετώπου με κατοικημένες περιοχές, ευαίσθητες δομές, νοσοκομεία, βιομηχανίες, εγκαταστάσεις προπανίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, καθώς στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Πηγή: kathimerini.gr