Η υποψήφια δημοτικής κοινότητας Αλεξ/πολης με το Φάρο, Σοφία Βαλαβάνη, μιλά στο alexpoli.gr

Στις ερωτήσεις του alexpoli.gr απαντά η Σοφία Βαλαβάνη, υποψήφια για τη δημοτική κοινότητα Αλεξανδρούπολης, με την παράταξη “Φάρος”.

1) Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφάσισε η Σοφία Βαλαβάνη να κατέβει υποψήφια σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα και γιατί επέλεξε μια παράταξη που θα συμμετέχει στις εκλογές μόνο για τη δημοτική κοινότητα.

Ένας πολύ βασικός λόγος, που συμμετέχω στις εκλογές αυτές σαν υποψήφια κοινοτική σύμβουλος, είναι το γεγονός ότι ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος «Κλεισθένης 1» δίνει για πρώτη φορά πραγματικά αυξημένες αρμοδιότητες στα Κοινοτικά Συμβούλια, αποσκοπώντας έτσι στην καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών, την εκπλήρωση των αναγκών και την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Είδα ότι μέσα από την κοινότητα οι πολίτες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την ζωή τους και το μέλλον της πόλης τους. Έχουν φωνή και μπορούν να ρωτηθούν για ό,τι τους αφορά άμεσα και επηρεάζει τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και εργάζονται.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι για πρώτη φορά, και το τονίζω αυτό, δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Οι δημότες ψηφίζουν σε 2η κάλπη για την Κοινότητα, σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό των Δημοτικών Συμβούλων . Μπορεί δηλαδή ο δημότης να ψηφίσει τον υποψήφιο Δήμαρχο της αρεσκείας του και σε ξεχωριστή κάλπη να ψηφίσει για την Κοινότητα ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο..Αυτό δεν έχει ξαναυπαρξει και είναι θρίαμβος της δημοκρατίας. Αυτό από μόνο του ήταν για μένα μεγάλη πρόκληση. Γιατί, κατά την γνώμη μου, μόνο εάν ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου , που θα εκπροσωπεί την Κοινότητα Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν δεσμεύεται από τον συνδυασμό του Δημάρχου, μπορεί να παράγει ουσιαστικό έργο. Δηλαδή να στηρίζει κατά κανόνα το έργο του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και να μπορεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο εκεί που πρέπει.

Δέχτηκα να συμμετέχω στην παράταξη Φάρος διότι είναι μία ανεξάρτητη παράταξη, συλλογική, κυρίως νέων επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά συναφών με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με εμπειρία στον συμμετοχικό σχεδιασμό και την ενδυνάμωση της Κοινότητας. Είναι ακριβώς το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ήθελα να εργαστώ αμερόληπτα για την πόλη μου.
Είναι επίσης μια παράταξη με πρόγραμμα και δυναμική που στηρίζει το πρόγραμμα της σε 10 Άξονες Πολιτικής για την Κοινότητα, οι οποίοι μπορούν να μεταμορφώσουν την πόλη. Ο Φάρος πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η Πολιτική. Δηλαδή όχι απλά έργα βιτρίνας και αποσπασματικά, ξεκομμένα το ένα από το άλλο, αλλά έργα που όλα μαζί να στηρίζουν μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, με μετρήσιμα αποτελέσματα , τα οποία απελευθερώνουν και ενεργοποιούν τον πολίτη και βάζουν την Κοινότητα σε τροχιά προόδου. Ήταν λοιπόν μια συνειδητή επιλογή.

2)Ποιες ειναι οι δυνατότητες της δημοτικής κοινότητας σε επίπεδο διοίκησης; Μπορεί να φέρει τομές, αλλαγές ή να προωθήσει προτάσεις που θα υλοποιηθούν;

Βεβαίως και μπορεί. Οι Κοινότητες πλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κλεισθένη, έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. (αρ. 83Ν. 4555/2018). Παίρνουν αποφάσεις για έργα και δράσεις που θα εκτελεστούν στην κοινότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του Δήμου που της αναλογούν. Επίσης εκφράζουν γνώμη και διατυπώνουν προτάσεις για την εκτέλεση έργων εντός της κοινότητας, καθώς και τη συντήρηση και τη λειτουργία έργων που έχουν εκτελεστεί. Μεριμνούν για μια σειρά έργων όπως: την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, την αποκατάσταση ζημιών, καλή λειτουργία δικτύου δημοτικού φωτισμού, αγροτικής οδοποιίας, αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, υγεία πρόνοια και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, εύρυθμη λειτουργία δημοτικών ιδρυμάτων, δημοτικών επιχειρήσεων , εξέταση προβλημάτων που αφορούν τους αστέγους και ευπαθείς ομάδες, προτείνουν λύσεις, αποφασίζουν και λαμβάνουν μέτρα, προωθούν τον εθελοντισμό, έχουν ρόλο στη διαχείριση των αδέσποτων, την καθαριότητα , την ασφάλεια, και πλείστες άλλες αρμοδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και στην ανάπτυξη της περιοχής.

3)Στις περισσότερες παρατάξεις για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, υπάρχει πλέον εκπροσώπηση φιλόζωων, ακόμη και με μέλη φιλοζωικών σωματείων που συμμετέχουν ως υποψήφιοι. Ποιες είναι οι θέσεις του Φάρου, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση των φιλοζωικών προβλημάτων.

Ο Φάρος έχει ένα μετρήσιμο στόχο για τα αδέσποτα: έως το 2024 να επιτευχθεί ο μηδενισμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που θα κυκλοφορούν στον ιστό της πόλης. Σίγουρα όλοι νοιαζόμαστε για τα αδέσποτα και έχουμε να επιδείξουμε δράσεις για αυτά. Θα απαντούσα απλά ότι οι δικές μας προτάσεις απλά καλύπτουν όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή τη στιγμή και λύνει πλήρως το πρόβλημα, εάν και εφ όσον φυσικά υπάρχει συνεργασία και καλή θέληση από την νέα Δημοτική αρχή. Γιατί εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος η πόλη σε 4 χρόνια θα έχει πλημμυρίσει από αδέσποτα και θα μοιάζει τριτοκοσμική. Θα σας πω απλά ότι από μία μόνο αστείρωτη σκυλίτσα σε 6 χρόνια μπορούμε να έχουμε 67.000 κουτάβια. Καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Και φυσικά και ακόμα χειρότερα είναι η κατάσταση με τις γάτες.
Το πρόγραμμα που προτείνουμε είναι πλήρες. Απλά πρέπει να συνεργαστούμε . Εθελοντές, φιλοζωικά σωματεία, Δημοτική αρχή, υπάλληλοι του Δήμου, εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για ομαδικές στειρώσεις. Και εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ο καθένας, ακόμα και φιλόζωος πιστεύει ότι αυτός γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα και όταν καλείται να συμβάλλει στην επίλυσή του η να συνεργαστεί για να βοηθήσει, αρνείται θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα και δεν θα δοθεί λύση η δεν θέλει να συνεργαστεί με συγκεκριμένα πρόσωπα. Με αυτές τις αγκυλώσεις και με εμμονές κατά προσώπων και καταστάσεων δυστυχώς δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.
Έως το 2024, στην Κοινότητα Αλεξανδρούπολης μπορεί να επιτευχθεί ο μηδενισμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θέτοντας ως προτεραιότητα τους εξής στόχους:
· Αύξηση του επιπέδου υγείας και ευζωίας των αδέσποτων ζώων
· Έλεγχος του πληθυσμού τους με ενισχυμένο πρόγραμμα στειρώσεων
· Προώθηση της υπεύθυνης υιοθεσίας
Κλειδί η ψηφιακή καινοτομία και τα ανοιχτά δεδομένα

Ο Φάρος πιστεύει πως τα δεδομένα του μητρώου για τα αδέσποτα που κρατά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, καθώς και τα δεδομένα που καταγράφονται στα chips πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένα, με φωτογραφία και το ιστορικό του κάθε αδέσποτου ζώου. Επίσης, τα δεδομένα αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά και στη διάθεση των φιλοζωικών οργανώσεων και του κάθε πολίτη. Αυτό μπορεί να δώσει μεγαλύτερο μέρος της λύσης στα χέρια των πολιτών, ξεκλειδώνοντας την καινοτομία μέσα από ψηφιακές εφαρμογές που είναι ανοιχτές και δωρεάν προς όλους τους πολίτες.

Η Κοινότητα μπορεί να διεκδικήσει την έγκριση και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μίας ψηφιακής εφαρμογής για έξυπνα κινητά, μέσω της οποία θα μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του μητρώου του Δήμου. Μέσα από τεχνολογία γεωεντοπισμού, θα μπορεί να λάβει πληροφορία σχετικά με το πού συγκεντρώνονται ή κινούνται τα ζώα αυτά, καθώς και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ζώου. Με αυτό τον τρόπο, οι φιλόζωοι της πόλης θα μπορούν να προσφέρουν την αγάπη τους προς τα ζώα πιο αποδοτικά.
Ταυτόχρονα, η εφαρμογή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Προγράμματος Υιοθεσίας ακόμη και την online αγορά χάρτινων σακουλών για τη συλλογή των περιττωμάτων των ζώων συντροφιάς, από ειδικά bag stations που μπορούν να τοποθετηθούν στα πάρκα και τους δημόσιους χώρους της πόλης.
Οι προτάσεις του Φάρου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

  1. Συνεχής και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, την αστυνομία, την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής Έβρου, όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιάτρους και εθελοντές δημότες της Αλεξανδρούπολης.
  2. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών στα σχολεία σχολείων, μέσα από διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και έντυπο υλικό επικοινωνίας για την υπεύθυνη κηδεμονία και την ισχύουσα νομοθεσία.
  3. Διεκδίκηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων από δημοτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  4. Αξιοποίηση και ενδεχόμενη επέκταση του υπάρχοντος Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων τους Δήμου Αλεξανδρούπολης, του παλιού καταφυγίου καθώς και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και προς όφελος πάντα των αδέσποτων.
  5. Τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης καθώς και πινακίδων προειδοποίησης για την παρουσία δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες)
  6. Καταγραφή όλων των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και έλεγχος για την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση τους με chip.
  7. Σύσταση ειδικής εκπαιδευμένης ομάδας για θέματα που αφορούν τα αδέσποτα.
  8. Κατάλληλα εξοπλισμένη κινητή μονάδα περισυλλογής αδέσποτων ζώων και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών καθώς και χώρος βραχείας νοσηλείας για στειρωμένα, τραυματισμένα, άρρωστα ζώα.
  9. Προβολή και προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων με ανταποδοτικά οφέλη από το Δήμο για όσους υιοθετούν από το Καταφύγιο των Ζώων και υποστήριξη τακτικών εκδηλώσεων υιοθεσίας.
  10. Τοποθέτηση ειδικών bag stations σε όλα τα πάρκα για τη συλλογή των περιττωμάτων των ζώων συντροφιάς.
  11. Διαμόρφωση ειδικών “πάρκων σκύλων”
  12. Συνεργασία με διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις όπως π.χ. την Vets in Action που εδρεύει στην Ελβετία για περαιτέρω βοήθεια στο πρόγραμμα καθώς και με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) που προσφέρουν αφιλοκερδώς βοήθεια σε αδέσποτα ζώα .
  13. Πρόγραμμα στειρώσεων σε γάτες και αρσενικούς σκύλους.
  14. Δημιουργία φυλλαδίου ενημέρωσης για τα αδέσποτα και διανομή στους φακέλους της ΔΕΥΑΑ.
  15. Αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης από δωρεές ή με ένα μικρό τέλος 1 ευρώ ανά τρίμηνο για τα αδέσποτα (αν π χ. έχουμε 15.000 ρολόγια ύδρευσης, αυτόματα θα έχουμε 15.000 ευρώ ενίσχυση το τρίμηνο, δηλαδή 60.000 τον χρόνο για διάθεση στη διαχείριση των αδέσποτων.

Ο Φάρος διοργανώνει και σας καλεί στην ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο “Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς: δικαιώματα και ευζωΐα”, την Τετάρτη 8 Μαΐόυ στις 18.00, στο κτίριο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Εμπορικός Λιμένας, έναντι Ιχθυόσκαλας).

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ:https://tinyurl.com/y57hpuhc