Ηλιόπουλος από Έβρο για μεταναστευτικό: «Η κυβέρνηση σε ρόλο αποθήκης και μαντρόσκυλου της Ευρώπης»

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή την «προεκλογική», όπως είπε, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφία: evros24.gr


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση που λεηλατεί, όπως είπε την κοινωνία και ευνοεί τους παρόχους ενέργειας.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τα πάντα στο ζήτημα του πολέμου, όταν η Ελλάδα κατέγραφε από τον Αύγουστο πέρσι αρνητικά ρεκόρ στις τιμές αγοράς ενέργειας, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση έχει κοστίσει πάρα πολύ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Επίσης, ενώ όλοι έβλεπαν ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, χάνοντας έτσι ένα χρήσιμο δημόσιο εργαλείο. Την στιγμή που άλλες χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν δημόσια εργαλεία, η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς καμία ασφάλεια και άμυνα»


Για τα διάφορα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε το ερώτημα από ποιον τα παίρνει και σε ποιον τα δίνει, αναφέροντας:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 7μήνου, τα φορολογικά έσοδα ξεπερνάνε τα 5,5 δις, σε σχέση με τους στόχους, με τα 2,4 δις να αφορούν το ΦΠΑ. Η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ σε είδη διατροφής, στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και το φυσικό αέριο, αποτελεί έναν τρόπο λεηλασίας της κοινωνίας. Η κυβέρνηση δηλαδή παίρνει τα λεφτά από τους πολίτες και τα επιστρέφει στους παρόχους που λεηλατούν την κοινωνία».


Για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για ένα πλαίσιο κακοποίησης του κράτους δικαίου και των κανόνων, χαρακτηρίζοντας την εξεταστική ως ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης, δεν μπορούμε να δεχθούμε το επιχείρημα περί εθνικής ασφάλειας. Επίσης θα πρέπει να απαντήσει για ποια και πόσα είναι τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται καθώς και ποια υπηρεσία του δημοσίου έχει αγοράσει υπηρεσίες κακόβουλων λογισμικών . Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την εξεταστική επιτροπή με τον τρόπο που προχωράει, στην επόμενη βουλή όμως που θα υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία, θα προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην οποία θα καταλογιστεί το σύνολο των ευθυνών όσο ψηλά κι αν φτάνουν»


Ερωτηθείς για την υπόθεση των μεταναστών που επί μέρες βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι στη νησίδα του Έβρου, επισήμανε ότι η χώρα μας βρέθηκε βαριά εκτεθειμένη.

«Είναι σαφέστατο ότι έχουμε έναν επιθετικό και προκλητικό σύμμαχο απέναντί μας, έχουμε μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον πόνο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αδιανόητες δυσκολίες…

Στην αντιπαράθεση που έχουμε με την Τουρκία, πρέπει να καταφέρουμε δυο πράγματα, την φύλαξη των συνόρων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αν δεν το σέβεται η χώρα μας, ήδη, πριν ξεκινήσει η συζήτηση, είναι σαν ένα πέτυχει μια πρώτη νίκη η πολιτική Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα μια αναθεωρητική δύναμη στα ζητήματα διεθνούς δικαίου… Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν επικίνδυνο ρόλο, να γίνει η χώρα μας η αποθήκη, η ασπίδα, το μαντρόσκυλο της υπόλοιπης Ευρώπης».


Για την αναστολή εργασίας των υγειονομικών δήλωσε:

«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία απέναντι στην πανδημία, αλλά δεν μπορεί αυτό να έρχεται σε αντιπαράθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας.


Θα λυθεί το πρόβλημα αν επιστρέψουν; Όχι, γιατί έχουμε μία κυβέρνηση που επέλεξε, εν μέσω πανδημίας, να μειώσει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε 25% των πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει υγειονομική φτώχεια. Το ποσοστό αυτό το 2019 ήταν 8%».

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»