«Είμαστε μία ομάδα φίλων, που αγαπά την ύπαιθρο, είμαστε δεινοί ποδηλάτες και βάλαμε στους εαυτούς μας μία πρόκληση. Μία πρόκληση που θα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της ζωής μας. Μία βόλτα με τα ποδήλατα, από την Ουαλία στην Ελλάδα, διασχίζοντας όσο περισσότερες χώρες μπορούμε στη διαδρομή. Η συμβολική μας διαδρομή θα μας πάει σε 16 χώρες και είναι ένα ταξίδι που πολλοί άνθρωποι μπορεί να προσπάθησαν με τα πόδια, προσπαθώντας να περάσουν από τη νότια στη βορειοδυτική Ευρώπη. Συγκεντρώνουμε χρήματα για τους πρόσφυγες που ψάχνουν μία καλύτερη ζωή».
Με αυτό το μήνυμα, ο Αλεξανδρουπολίτης Σταύρος Αβραμίδης, ο Θεσσαλονικιός Φίλιππος Δρόσος και ο Ουαλός Sam Shutts, εξηγούν μέσα σε λίγες γραμμές τη φιλοσοφία πίσω από τη σημαντική τους αυτή πρωτοβουλία. Η μεγάλη διευρωπαϊκή ποδηλατοβόλτα τους, κατά την οποία θα διανύσουν 3.750 χιλιόμετρα, θα ξεκινήσει στις 13 Αυγούστου από το Cardiff της Ουαλίας και στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να καταλήξει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους του Έβρου. Στη διαδρομή, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να ακολουθήσει τους τρεις ποδηλάτες και να συμπεριληφθεί στην ομάδα που μέσα από δωρεές θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα, τα οποία θα δοθούν για την ανακούφιση των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Παράλληλος στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το προσφυγικό ζήτημα.
«Ελπίζουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι είναι περισσότερα αυτά που μας συνδέουν από αυτά που μας χωρίζουν. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και δεν υπάρχουν σύνορα, παρά μόνο αυτά που κάποιοι επινόησαν. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι στο κοινό μας σπίτι: τη Γη. Η ελευθερία να ζούμε όπου θέλουμε, να έχουμε ίσα δικαιώματα, ελεύθεροι να ταξιδεύουμε στην όμορφη γη μας, είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα κάθε είδους και δεν θα πρέπει να το στερείται κανείς», λένε οι τρεις ποδηλάτες.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο Σταύρος Αβραμίδης, που εργάζεται ως μηχανικός στο Welding Institute στο Port Talbot, τα τελευταία 4 χρόνια, απαντά για το πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία. «Ήθελα να κάνω διακοπές με το ποδήλατο και μου ήρθε η τρελή ιδέα. Μίλησα με το Φίλιππο και με το Σαμ και θέλανε και οι δυο να το κάνουμε. Η ιδέα να μαζέψουμε βοήθεια για τους πρόσφυγες ήταν τού Φίλιππου και της γυναίκας του της Μαρίας. Ο σκοπός έδωσε τόσο νόημα στο όλο ταξίδι που μετά ήταν αδύνατο να μην το προσπαθήσουμε».
Όσο για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν, σημειώνει: «Νομίζω είναι χρέος όλων μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε λίγο τον κόσμο και να τον απομακρύνουμε από το ρατσισμό και την ξενοφοβία που δυστυχώς αντί να μειώνεται γίνεται πιο έντονη. Σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Χαίρομαι πολύ που η πόλη μας έχει εφημερίδα που στηρίζει τέτοιες απόψεις».
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη