Ημερίδα για το ασφαλές διαδίκτυο από το Σύλλογο Τεχνολογίας Θράκης

Ημερίδα για το ασφαλές διαδίκτυο πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δόθηκαν πολύτιμες συμβουλές και ενδιαφέροντα στοιχεία για ζητήματα όπως το ψηφιακό αποτύπωμα, οι προσωπικοί όροι χρήσης, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με προσοχή και σεβασμό, οι δυνατότητες αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι γύρω από το Ίντερνετ.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Νασσίμ Σύριος, η εκπαιδευτικός και Πρέσβειρα Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του site reportal.gr, Θανάσης Τσολάκης και ο εκπαιδευτικός και πρεσβευτής της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου Χρήστος Καλτσίδης. Επίσης, φιλοξενήθηκε και συνέντευξη του επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχου Γιώργου Παπαπροδρόμου.

Αυτό που επισημάνθηκε από τους ομιλητές είναι ότι δεν θα πρέπει ο χρήστης του διαδικτύου να το αντιμετωπίζει με φόβο. Εφόσον υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση, μπορεί ο καθένας, βασιζόμενος στο τρίπτυχο “Δημιούργησε- Επικοινώνησε-Μοιράσου με σεβασμό” να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφαλή και χρήσιμο τρόπο. Μεγάλη συζήτηση έγινε για το ψηφιακό μας αποτύπωμα, για όλα αυτά δηλαδή που είτε εκούσια είτε ακούσια έχουμε μοιραστεί και έχουν μείνει για πάντα στο διαδίκτυο ως το προσωπικό μας αποτύπωμα, το οποίο είναι μόνιμο και αντιγράφεται πολύ εύκολα από τον οποιονδήποτε. Τα προσωπικά δεδομένα μας είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον καθένα, ενώ όταν πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως πολιτική τοποθέτηση, ερωτική ζωή, θρησκευτική πίστη, κλπ, μπορεί το διαδίκτυο να αποδειχθεί και επιζήμιο για τον χρήστη και να επηρεάσει τόσο τη διαδικτυακή, όσο και την προσωπική του ζωή, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τις σπουδές του, τις κοινωνικές του σχέσεις.
Μία υπόθεση που δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη του διαδικτύου είναι η υπόθεση του Sunil Tripathi, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος για τη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης, επειδή απλώς έμοιαζε με τον πραγματικό δράστη. Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι ο Sunil, ένα μήνα πριν την επίθεση, είχε εξαφανιστεί και βρέθηκε τελικά νεκρός. Ωστόσο, ο τεράστιος διαδικτυακός θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από την υπόθεση αυτή, έβαλε σε μία μεγάλη ταλαιπωρία την οικογένεια και τον περίγυρό του και θα χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια ακόμη ως παράδειγμα για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το λάθος μιας υπηρεσίας.
Εν ολίγοις, αυτό που τόνισαν οι εισηγητές είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε σχέση με όσα μοιραζόμαστε στο ίντερνετ και τα social media, αλλά και στη μη αθώα χρήση του wifi, να ψάχνουμε τον εαυτό μας στο google, να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς μας, να σκεφτόμαστε πριν δημοσιοποιήσουμε ο,τιδήποτε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους.