Ηρεμία στο «μέτωπο» της πανώλης των χοίρων

Ηρεμία στη βουλγαρική πλευρά και επαγρύπνηση στην ελληνική επικρατεί για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, που στη γειτονική μας χώρα εξόντωσε πάνω από 2.000 ζώα. Σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας Ντεσισλάβα Τάνεβα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν υπάρχει νέα καταγεγραμμένη εστία της ζωονόσου σε οικόσιτους χοίρους, ενώ οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια τάση μείωσης της εξάπλωσης της νόσου στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα με τον Αγρότυπο, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια η 14η ετήσια συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, στην οποία δήλωσε ότι θα συμμετάσχει και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Vityanis Andryukitis.
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πάντως, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί δυο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Βουλγαρία. Το ένα 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στην Φιλιππούπολη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των ελέγχων ώστε να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα και να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και το χοιροτροφικό κεφάλαιο της χώρας.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Σαχπατζίδη, προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της περιφέρειας από την είσοδο του νοσήματος. «Έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς, πρόσφατα μάλιστα είχαμε μια συνάντηση πάλι των κτηνιατρικών υπηρεσιών με ένα μικρό απολογισμό για το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων και εν συνεχεία σύσκεψη για καλύτερο συντονισμό. Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις ΠΕ με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του νοσήματος».

Διαβάστε ακόμη  Ανακοίνωση από τον Δήμο Διδυμοτείχου για απόπειρες εξαπάτησης πολιτών

Όπως τονίζει ο κος Σαχπατζίδης είναι ένα νόσημα πάρα πολύ σοβαρό δεν μπορεί κανείς να το υποτιμά, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία θεραπεία και κανένα εμβόλιο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση των επισκεπτών που πηγαίνουν στην γειτονική χώρα, όπου θα εντοπίζονται χοιρινά κρέατα, θα κατάσχονται και θα οδηγούνται στην αποτέφρωση. Οι τάφροι απολύμανσης λειτουργούν ήδη στην Εσοχή της Δράμας, στο Ορμένιο και στους Κήπους, ενώ δεν έχουν κατασκευαστεί στη Νυμφαία και στην Ξάνθη λόγω έλλειψης χώρου για την δημιουργία τους, νερού και ηλεκτροδότησης. Ήδη υπάρχει συνεργασία με την Εγνατία Οδό για την εξεύρεση τεχνικών λύσεων.