Έχουν περάσει 2 περίπου χρόνια από τότε που η Στεφανία αποφάσισε να σταματήσει να είναι θύμα και να μη δεχτεί άλλο την κακοποίηση που της επέβαλε ο σύντροφος της. Η Στεφανία ήταν διαζευγμένη και κατοικούσε σε μικρή πόλη του Έβρου. Ο σύντροφος της παντρεμένος αλλά της είχε πει ότι είναι σε διάσταση και θα έπαιρνε διαζύγιο. Περνούσε μαζί της χρόνο τα Σαββατοκύριακα κυρίως. Τον πρώτο χρόνο αν και ήταν αρκετά ζηλιάρης, δεν είχε δώσει δείγματα τέτοιου είδους. Αργότερα όμως εκδήλωσε τον βίαιο χαρακτήρα του.

“Ένα βράδυ είχε μπει στο σπίτι μου, με περίμενε πίσω από την πόρτα και μόλις μπήκα με χτύπησε στο πρόσωπο. Είχα τρομοκρατηθεί. Γυρνούσα στο σπίτι και άφηνα το παιδί στη γιαγιά του γιατί δεν ήξερα αν είναι μέσα αυτός. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν να μη δει κάτι το παιδί. Δεν ήθελα να με δει έτσι” μας λέει.

Κάθε φορά που την έδερνε ή την απειλούσε ότι θα τη δείρει… της έκανε και κάποιο δώρο, προσπαθώντας φυσικά να την καλοπιάσει ή και να ελαφρύνει τις τύψεις που ένιωθε. Η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Ένα βράδυ την έδειρε τόσο πολύ που είχε μελανιές στο πρόσωπο. Οι αφορμές για την κακοποίηση; Γιατί δούλευε, γιατί άργησε να σηκώσει το τηλέφωνο ή γιατί περπατώντας μαζί του στο δρόμο… κάποιος την κοίταξε!

Η Στεφανία δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν ήθελε να τη δει έτσι το παιδί της και οι γονείς της. Αποφάσισε να καλέσει στη γραμμή sos (15900 – womensos.gr). Από τη γραμμή την καθοδήγησαν πως πρέπει να κινηθεί και να απευθυνθεί στην αστυνομία αλλά να μιλήσει και στο περιβάλλον της για βοήθεια. Της είπαν επίσης ότι θα χρειαστεί κάποιος μάρτυρας. Η επικοινωνία με την ειδική γραμμή στάθηκε καθοριστική. Μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε θέλοντας να ζητήσει βοήθεια. Έφτασε στην Αλεξανδρούπολη όπου έμενε ένας αδερφικός της φίλος και του ζήτησε να βρεθούν. Του εξήγησε την κόλαση που βιώνει και ζήτησε τη βοήθεια του. Ο φίλος της την έπεισε να πάνε στην αστυνομία να γίνει καταγγελία. Ο αστυνομικός υπηρεσίας κατέγραψε την μαρτυρία της Στεφανίας…και κάλεσε στο τηλέφωνο τον “πολύ άντρα” σύντροφο της. Του είπε ότι όχι μόνο θα χάσει τη δουλειά του (ένστολος) αν την ξαναπλησιάσει αλλά θα έχει και άλλου είδους συνέπειες.

Ο αδερφικός φίλος της Στεφανίας ενημέρωσε και τους γονείς της οι οποίοι έμειναν άναυδοι. Της είπαν ότι φυσικά και θα την στηρίξουν.

Ο σύντροφός της προσπάθησε για τις επόμενες μέρες να επικοινωνήσει μαζί της μόνο τηλεφωνικά και στη συνέχεια… έγινε “καπνός”.

Η Στεφανία για καιρό ήταν τρομοκρατημένη, φοβόταν όταν περπατούσε στο δρόμο μη τυχόν και της έχει στήσει καρτέρι, φοβόταν όταν γυρνούσε σπίτι της μη τυχόν έχει μπει μέσα αν και είχε αλλάξει κλειδαριά. Με τον καιρό και με τη βοήθεια ειδικού φορέα, άφησε αυτή τη μαύρη περίοδο πίσω της και ξαναβρήκε την ηρεμία που τόσο ήθελε για το παιδί της και την ίδια. Σήμερα προσπαθεί να σταθεί επαγγελματικά στο χώρο της και να συνεχίσει τη ζωή της….

“Αισθανόμουν αδύναμη, πίστευα ότι δε θα μου συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο και όμως, τον άφησα να με περικυκλώσει, εξαρτήθηκα ψυχολογικά από αυτόν και οδηγήθηκα σε αυτή την κατάσταση. Η επικοινωνία με τη γραμμή sos ήταν το σημείο κλειδί. Η ψυχολόγος που μου μίλησε μου είπε ότι δε θα πρέπει να κλειστώ στην “αγάπη του” που από την πλευρά του ίσως ήταν και αληθινή. Μου είπε ότι πρέπει να μιλήσω σε κάποιον, να βρω ένα αποκούμπι. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα δε πρέπει να ντρέπονται, να αντιδρούν από την αρχή, όσο το ανέχονται γιγαντώνεται ” λέει στις Αληθινές Ιστορίες.

Εγώ η άλλη – Ζέτα Γκούσκου

Η στήλη Αληθινές Ιστορίες έρχεται κοντά σας με την υποστήριξη των χορηγών: