Ήξεις – αφήξεις Ανθίμου: «Οι Εκκλησίες πρέπει να μιλούν για ειρήνη… Συμφωνώ με την αποστολή πολεμικού υλικού!»

Σε μία σειρά δηλώσεων, διφορούμενων και ασύμβατων με το θεσμικό του αξίωμα και το λόγο του Θεού που -κατά τα άλλα- πρεσβεύει και διαδίδει, προχώρησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Maximum FM 93.6.

Ο Μητροπολίτης, με λόγο που σε κάποιες στιγμές θύμιζε πολιτικό ή διπλωμάτη, που λίγο-πολύ θεωρεί τον πόλεμο «αναγκαίο κακό», μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε μεταξύ άλλων: «Καλύτερα να είσαι παίκτης στη σκακιέρα των γεγονότων, παρά θεατής… Όταν αποφασίζεις να είσαι παίκτης στη σκακιέρα των γεγονότων, πρέπει να γνωρίζεις τους όρους του παιχνιδιού και να τους παίζεις τίμια… Με το να τηρείς ίσες αποστάσεις απ’ όλους, δεν είσαι καλός με κανέναν και γίνεσαι κακός με όλους».

Όσο για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, είπε πως συμφωνεί, επειδή «si vis pacem, para bellum», δηλαδή, «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο» !!! Βεβαίως, έσπευσε να πει ότι «οι Εκκλησίες πρέπει να μιλούν για ειρήνη, να βοηθούν να συγγενεύουν οι άνθρωποι, να εγγίζουν οι αντιπαλότητες και να γεφυρώνονται τα χάσματα», αναιρώντας, όμως, τον ίδιο του τον εαυτό.

Διαβάστε ακόμη  Solidarity lane στον (ερημωμένο) σιδηρόδρομο της Αλεξανδρούπολης ονειρεύεται ο Σταϊκούρας

Επιπλέον, σε μία μάλλον επιπόλαιη προσέγγιση του θέματος του δεύτερου LNG που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, είπε: «Οι Θρακιώτες νιώθουμε εξαιρετικά και πρωτόγνωρα ασφαλείς και μάλιστα με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για τον δεύτερο σταθμό του LNG  που θα γίνει στην περιοχή μας».

Καταρχάς, η κορυφαία θέση που κατέχει στην τοπική εκκλησία ο Σεβασμιώτατος θεωρούμε πως δεν τον δικαιοδοτεί να μιλά εξ ονόματος όλων των Θρακιωτών και μάλιστα για ένα τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το δίδυμο των σταθμών αυτών, όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Υπάρχει κόσμος που δεν νιώθει καθόλου ασφαλείς με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, κάτι που και ο ίδιος ο Μητροπολίτης θα μπορούσε να διαπιστώσει με μία βόλτα του στην πόλη.