Κ. Ηλιακοπούλου: Από την Αλεξανδρούπολη στους New York Times

Είδε τους κόπους της να δικαιώνονται και την πιο γνωστή εφημερίδα του πλανήτη να επενδύει στις ικανότητές της. Ο λόγος για την Κατερίνα Ηλιακοπούλου, Μηχανικό Λογισμικού από την Αλεξανδρούπολη, η οποία ξεκίνησε full time συνεργασία με τους New York Times. Σε συνέντευξή της στο New Greek TV μίλησε για το συναίσθημα της ένταξης σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό, τους στόχους της για το μέλλον αλλά και το γεγονός ότι εξ αρχής έπρεπε να αφήσει πίσω της την Ελλάδα.

Η Κατερίνα Ηλιακοπούλου αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ το 2012. Τότε, αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στο Columbia University σχετικό με την δημοσιογραφία. Ο συνδυασμός της ενημέρωσης με την τεχνολογία, ο οποίος γίνεται όλο και πιο σημαντικός πλέον, αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της πρακτικής της: Δημιούργησε ένα λογισμικό αναζήτησης και ταξινόμησης ειδήσεων, όχι μόνο άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους ιθύνοντες των New York Times, αλλά τους έπεισε να επενδύσουν σε αυτήν: Μετά την πρακτική της, πρότειναν μια full time θέση στο τεχνολογικό τμήμα, με σκοπό την αναβάθμιση της ιστοσελίδας τους. Γεγονός που καταδεικνύει και πόσο την πιστεύουν, αφού δύσκολα πλέον μια επιχείρηση λαμβάνει την απόφαση να κάνει πρόσκληση σε κάποιον αλλοδαπό υποψήφιο.

“Στους New York Times έκανα την πρακτική μου πέρυσι το καλοκαίρι και μετά ακολούθησε η full time εργασία.  Η θέση μου θα είναι στο Τεχνολογικό Τμήμα, στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για το “personalization” του χρήστη στην ιστοσελίδα.  Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια προσωπική εμπειρία σε κάθε χρήστη που έχει γραφτεί στην ιστοσελίδα των ΝΥΤ και να του προτείνουμε άρθρα με βάση αυτά που κάνει κλικ και διαβάζει”, εξηγεί η Κατερίνα.

Σε ό,τι αφορά στο λογισμικό που δημιούργησε τόνισε ότι “βοηθάει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να δικτυοδοτήσουν το δημοσιογραφικό περιεχόμενο το οποίο παράγουν.  Ουσιαστικά δηλαδή, όταν γράφει ένας δημοσιογράφους ένα άρθρο, το πρόγραμμα καταλαβαίνει το περιεχόμενο και προτείνει λέξεις – κλειδιά που δηλώνουν την σημασία του.

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”

Μιλώντας για την Ελλάδα και τις διαφορές του συστήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το αντίστοιχο στις ΗΠΑ, η Κατερίνα Ηλιακοπούλου επεσήμανε ότι ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας.

“Πιστεύω ότι το σύστημα στην Ελλάδα είναι σε ένα βαθμό παρωχημένο.  Δεν υπάρχει διασύνδεση με την αγορά εργασίας.  Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουμε αυτά που μαθαίνουμε στο Πανεπιστήμιο χωρίς να ξέρουμε τι ανταπόκριση θα έχουν στην βιομηχανία του αύριο”.

Σε κάθε περίπτωση, η Μηχανικός Λογισμικού από την Αλεξανδρούπολη είναι ένα ακόμη παράδειγμα του λεγόμενου “brain drain”, που τόσο έχει κοστίσει στην Ελλάδα της κρίσης.

Πηγή: http://www.newgreektv.com/