Κ. Ζαφείρης (καθηγητής Δημογραφίας): Μεγάλη η μείωση πληθυσμού στην Ορεστιάδα- πολύπλοκο ζήτημα το δημογραφικό.

“Καμία έκπληξη από τα αποτελέσματα της απογραφής, τα περιμέναμε και ξέρουμε ότι η τάση μείωσης του πληθυσμού θα χειροτερέψει στο μέλλον”, ήταν το πρώτο σχόλιο του αναπληρωτή καθηγητή Δημογραφίας του ΔΠΘ, Κωνσταντίνου Ζαφείρη, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων της απογραφής του 2021-2022. Εκείνο που αναμένει η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το δημογραφικό, είναι τα αναλυτικότερα δεδομένα, “για τον αστικό και τον αγροτικό χώρο της Ελλάδας, για το κέντρο και την περιφέρεια, για την ηλικιακή σύνθεση των περιοχών, ώστε να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα”, πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάντως, όπως ανέφερε, είναι αυτό της Ορεστιάδας. “Στην περίπτωση αυτή βλέπουμε πώς μία πόλη χάνει τη δυναμική της, γιατί για χρόνια ήταν μία από τις δυναμικές πόλεις της περιοχής, και η μείωση του πληθυσμού της, κατά 6.000 κατοίκους, είναι μεγάλη”, παρατήρησε ο κ. Ζαφείρης. Υπογράμμισε επίσης πως το δημογραφικό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, δεν έχει απλοϊκές απαντήσεις, είναι ανεξάρτητο από κόμματα και οι δυσμενείς προβλέψεις ακούγονταν ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Διαβάστε ακόμη  Επιστρέφουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ερασιτέχνες ψαράδες

“Υπάρχει διαχρονικά έλλειμμα μακροπρόθεσμης πολιτικής, η περιφερειακή ανάπτυξη είναι χαμηλή και το δημογραφικό στη χώρα μας είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Ακόμη και σήμερα να ανακαλύπταμε την τέλεια πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα θετικά αποτελέσματα θα τα βλέπαμε μετά από 20-30 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμφωνήσουμε σε πολιτικές που θα βοηθήσουν τις οικογένειες να έχουν τουλάχιστον 2 παιδιά, γιατί τα 3 ή 4 ή περισσότερα είναι πλέον επιστημονική φαντασία”, εκτίμησε ο ίδιος. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “τα αποσπασματικά κίνητρα δεν αρκούν”, σημείωσε ότι “το πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες” και εξήγησε ότι εξαίρεση αποτελούν μόνον οι χώρες που έχουν ισχυρό φάσμα κοινωνικού κράτους, όπως είναι, για παράδειγμα, η Σουηδία”.

Ακούστε τον αναπληρωτή καθηγητή Δημογραφίας του ΔΠΘ, Κωνσταντίνο Ζαφείρη:

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας