«Καμπανάκι» αρχιτεκτόνων για την ανάπλαση της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης

Έντονη κριτική ασκεί ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Έβρου στον σχεδιασμό και τις μελέτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την ανάπλαση της παραλιακής, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με την εφαρμογή τους υποθηκεύεται η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης και κινδυνεύει να μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα μια μοναδική ευκαιρία για την πόλη.

Όπως τονίζουν εξ’ αρχής οι αρχιτέκτονες, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων, παρόλο που ο λόγος του κειμένου θα είναι πολιτικός (πόλις – πολίτης – πολιτική), την στιγμή που μιλάμε για δημόσιο χώρο, δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπολιτευτικός».

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους παρουσιάστηκαν αυτόνομες-τοπικές – μελέτες για την κυκλοφορία της πόλης, για το κέντρο ανοιχτού εμπορίου (open mall) και για το παραλιακό μέτωπο (μελέτη αποθηκών ΟΣΕ, έργα προστασίας και αντιστήριξης, ανάπλαση απο Α.Εύπλου έως κτίριο Ναυτοπροσκόπων), ασύνδετες μεταξύ τους και χωρίς να υπάρχει η αναγκαία ενοποιητική μελέτη-πλαίσιο με την οποία τόσο να συγκλίνουν όσο και να ενοποιούνται. Ο παραπάνω κατακερματισμός των μελετών αντανακλάται και στο αντικείμενό τους».

Αναφορά γίνεται ακόμη και στην «παγωμένη» διαδικασία παραχώρησης της έκτασης του Ο.Λ.Α. στον Δήμο και κατά συνέπεια στους πολίτες, την στιγμή που τέτοιου είδους ανταλλαγές ή παραχωρήσεις γης γίνονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα.

Τα ‘βέλη’ του Συλλόγου συγκεντρώνει και η «αμφιβόλου ποιότητας» κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία προβλέπει τη σταδιακή υποβάθμιση του χαρακτήρα, ως βασική οδική αρτηρία, της παραλιακής Λεωφόρου, αρχικά με την μονοδρόμηση της και τελικά με την μερική πεζοδρόμηση της. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έτσι απομειώνεται περαιτέρω η δυναμική των ήδη υποβαθμισμένων περιοχών που βρίσκονται σε επαφή με την θάλασσα ενώ ισχυροποιείται το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της πόλης – όντας ήδη επιβαρυμένο με πλήθος χρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τη στιγμή που υπάρχουν οι ευνοϊκές οικονομικές προϋποθέσεις για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πόλης μέσω της χρηματοδότησης από την Σ.Β.Α.Α., τονίζουμε ότι προθέσεις και κατευθύνσεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, τουναντίον αρμόζει να αποτελέσουν εξελικτικά τα δεδομένα-παράμετρους για ένα ενιαίο και αδιαίρετο παραλιακό μέτωπο».

Διαβάστε ακόμη  «Προοπτική Πολιτών» η νέα παράταξη που προέκυψε μετά την απόσυρση του «Πόλη και Πολίτες»

Οι αρχιτέκτονες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «με τις παραπάνω αποσπασματικές μεθοδολογίες χειρισμών και σχεδιασμού του Δήμου, υποθηκεύεται η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης και εύκολα μια μοναδική ευκαιρία για την πόλη θα μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα»
Επισημαίνουν τέλος πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Έβρου επιμένει σταθερά στην διεξαγωγή πανελλήνιων ή ακόμη και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (όπως έγινε στην βραβευμένη ανάπλαση της παραλιακής της Θεσσαλονίκης) για ζητήματα όπως το παραλιακό μέτωπο της πόλης και την αυτονόητη δέσμευση της εκάστοτε μελλοντικής δημοτικής αρχής για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων τους. «Τα δεδομένα-παράμετροι-προδιαγραφές των διαγωνισμών είναι αντικείμενο της συνεργασίας των πολιτών, του επιστημονικού δυναμικού διαφορετικών ειδικοτήτων μελετητών και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, μέχρι εκεί όμως. Στη συνέχεια το λόγο έχουν οι ειδικοί, εξασφαλίζοντας την αρτιότητα της ποιότητας της επιλεγμένης μελέτης μέσω του διαγωνισμού! Ήδη σε αυτή την διαδικασία έχουν μπει αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με πρόδρομους τα Χανιά και την Πάτρα, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης», καταλήγει η παρέμβαση του Συλλόγου.