Και η Βουλγαρία θα συμμετέχει στον LNG Αλεξανδρούπολης

Με ποσοστό 20% θα συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του LNG της Αλεξανδρούπολης η κρατική βουλγαρική εταιρεία αερίου Bulgartransgaz. Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν στις 8 Ιανουαρίου από την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ κ. Vladimir Malinov παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας τόνισε πως η Bulgargaz θα πρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον τερματικό σταθμό και θα κλείσει περίπου 300-500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως για μια περίοδο 3-5 ετών. Για την ώρα η Βουλγαρία καλύπτει τις ανάγκες της σε αέριο, περίπου 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, κυρίως μέσω της ρωσικής Gazprom. Ωστόσο πέρυσι εισήγαγε για πρώτη φορά περί τα 400.000 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Gastrade, το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική  εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη  Μάκρη: Δειγματοληψίες σε ελαιώνες για την ορθή ανανέωσή τους

Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου κινείται στα πλαίσια της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE K. Σπυρόπουλος, δήλωσε «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξη του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.