Και οι Δήμοι της ΑΜΘ υπεύθυνοι για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Προβληματισμό δημιουργούν οι ασάφειες της νομοθεσίας αναφορικά με την εμπλοκή των Δήμων στο έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, με αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τις παραμέτρους του θέματος συζήτησαν τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ κατά την τελευταία συνεδρίασή της. Μετά από ενδελεχή έρευνα, ο Γιώργος Πετρίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Προέδρου της ΠΕΔ Βασίλη Μαυρίδη,  σημείωσε πως υπάρχει ασάφεια ως προς την αρμοδιότητα των Δήμων σε σχέση με τις δράσεις κουνουποκτονίας. Κι αυτό γιατί μπορεί βασική προτεραιότητα των Δήμων είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, παράλληλα όμως θα πρέπει οι ενέργειες τους να είναι θεσμικά και δημοσιονομικά διασφαλισμένες. Ωστόσο, ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος ως προς αυτό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κάλεσε πρόσφατα τις περιφερειακές υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε συνεργασία με τους Δήμους να πράξουν «το μέγιστο δυνατό για τη μείωση του κινδύνου τοπικής μετάδοσης των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια και την προάσπιση της δημόσιας υγείας». Αποδέκτες του εγγράφου είναι οι Περιφέρειες της χώρας και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την παράκληση να αποσταλεί στους Δήμους της χώρας.

Παράλληλα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ζητήθηκε από τους Δήμους να συνδράμουν τις Περιφέρειες στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και κρίθηκε αναγκαίο να υλοποιήσουν συμπληρωματικά έργα κουνουποκτονίας παράλληλα με τα περιφερειακά, μετά από την ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη των Περιφερειών και πάντα σε πλαίσιο συνεργασίας.

Επιπλέον, στον τομέα της εξυγίανσης και του περιορισμού των εστιών προκειμένου να εξασφαλισθεί η πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους, οι Δήμοι θα πρέπει να συμβάλλουν με τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων, με υποδείξεις και ενημέρωση των κατοίκων ή με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο.

Επίσης οι Δήμοι καλούνται να συμβάλλουν είτε με δράσεις ενημέρωσης, είτε με δράσεις στοχευμένης καταπολέμησης μέσα στο αστικό τους περιβάλλον σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες για την αποφυγή αλληλεπικαλύψεων.

Η δαπάνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα βαρύνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτει ξεκάθαρη αρμοδιότητα των Δήμων τόσο σε δράσεις πληροφόρησης και ενημέρωσης, όσο και σε προγράμματα δημόσιας υγείας χρηματοδοτούμενα είτε από αρμόδια Υπουργεία, είτε από την ΕΕ. Αντίθετα, η χρηματοδότηση συμπληρωματικών προς τις Περιφέρειες δράσεων κουνουποκτονίας από τους Δήμους είναι δημοσιονομικά επισφαλής, εξαιτίας της ασάφειας που ενυπάρχει στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων  Περιφέρειας και Δήμου από συγκεκριμένα άρθρα της νομοθεσίας.

Με λίγα λόγια, οι Δήμοι βρίσκονται με μία ακόμη μεγάλη ευθύνη, δίχως συγκεκριμένο πλαίσιο για την χρηματοδότησή τους.

Έτσι, η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητηθεί  η γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προς τη δυνατότητα των Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού να προβαίνουν σε κουνουποκτονίες παράλληλα με αντίστοιχα προγράμματα των Περιφερειών.