Ανακοίνωση Καϊσα με αιχμές για όσους ασχολούνται με το θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας

Κριτική σε όσους θέτουν ως θέμα προτεραιότητας την ίδρυση λιμενικής ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη ασκεί με ανακοίνωση του ο βουλευτής Έβρου του Σύριζα. Ο βουλευτείς κατηγορεί όσους θέτουν τα θέματα επικαιρότητας στον Έβρο λέγοντας ουσιαστικά ότι θα έπρεπε να ασχολούνται με τον αναπτυξιακό νόμο την συγκεκριμένη περίοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Είναι να απορεί κανείς με την ατζέντα των θεμάτων της επικαιρότητας όπως τα θέτουν ορισμένοι στον Έβρο.
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι που ενώ δηλώνουν θιασώτες τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την στιγμή που συζητείται το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που δεν είναι άλλο από τον νέο αναπτυξιακό νόμο της επόμενης πενταετίας, να προσπαθούν να θέσουν ως θέμα μείζονος σημασίας την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα αυτήν την χρονική στιγμή!

Προφανώς έννοιες όπως προτεραιότητες, συνέπεια και προγραμματισμός τους είναι παντελώς άγνωστες.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέταση του ιστορικού της υπόθεσης, γιατί αποδεικνύονται περίτρανα οι ικανότητες ή καλύτερα οι ανικανότητες του συστήματος εξουσίας του χθες.
Ένα σύστημα που όπως φαίνεται από τα πρακτικά της Βουλής, πλήρωσε τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ..συμβούλους για το τίποτα!

Ιούλιος 2000 Ο Χρ. Παπουτσής εξαγγέλλει την Ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.
Απρίλιος 2002 Διατίθεται από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) έκταση 148 στρεμμάτων για τον σκοπό αυτό.
Νοέμβριος 2002 Με ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου – Κ.Ε.Δ. η εκπόνηση της μελέτης και η δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου ″Ανέγερσης Κτιριακών Εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος″.
Ιούλιος 2003 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Κ.Ε.Δ. και συμβούλων για την παροχή Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου – το έργο κοστολογείται 45εκ πλέον ΦΠΑ.
Σεπτέμβριος 2003 Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ. ενέκρινε την διεξαγωγή Διαγωνισμού Επιλογής Αναδόχου.
Οκτώβριος 2003 Με απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ. εγκρίθηκε η εφαρμογή της κλειστής διαδικασίας για την δημοπράτηση του έργου και τα τεύχη της προκήρυξης της Α΄ φάσης του Διαγωνισμού.
Νοέμβριος 2003 Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 08.11.2003 με αριθμ. 2003/S 216-194085 και στον Ελληνικό Τύπο και ορίσθηκε η 17η Δεκεμβρίου 2003 ως ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Δεκέμβριος 2003 Γίνεται ο Διαγωνισμός και συμμετέχουν 7 μεγάλες κατασκευαστικές.
Ιανουάριος 2004 και ΟΧΙ 2014 όπως αναφέρει το ψήφισμα της ΠΕΔ, το Δ.Σ της Κ.Ε.Δ. εγκρίνει αμοιβή κατ΄αποκοπή, 400.000 ευρώ για τον Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο!
Φεβρουάριος 2004 Η Κ.Ε.Δ. υπογράφει σύμβαση για συμπληρωματικές υπηρεσίες με τον ίδιο σύμβουλο για την Β φάση του διαγωνισμού. Γίνεται ένσταση εκ μέρους μιας κοινοπραξίας που απορρίφθηκε για την Β φάση και η υπόθεση σταμάτησε!
Νοέμβριος 2004 Το θέμα συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.
Το τι ακολούθησε μετά, εάν έγινε και τίποτα, ας μας το πουν όλοι αυτοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία την επόμενη δεκαετία.

Αυτό είναι το πλήρες ιστορικό της γνωστής εξαγγελίας περί Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης και οι ευθύνες που προκύπτουν από την εξέτασή του είναι πολλές και μεγάλες διότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια παραχώρηση αλλά με πλήρη ωρίμανση ενός έργου για το οποίο όπως φαίνεται ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες σε συμβούλους, έγινε διαγωνισμός το 2003, σταμάτησε με μια ένσταση το 2004 και ΔΕΝ ολοκληρώθηκε ποτέ!

Διαβάστε ακόμη  Διδυμότειχο: Δύο ανήλικοι στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση κανναβινοειδούς ουσίας

Δεν μιλάμε λοιπόν για ωρίμανση αλλά για μουμιοποίηση!

Ταυτόχρονα όμως γεννιούνται και κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το κραυγαλέο ” λάθος” και την παράληψη σε επίσημο έγγραφο σχετικά με την πρόοδο του έργου και την υποτιθέμενη ωρίμανσή του.
Συγκεκριμένα, το επίσημο ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜΘ με υπογραφή Λαμπάκη αναφέρει ως καταληκτική ημερομηνίας της “ωρίμανσης” το 2014 αντί το 2004!

Το σοβαρό αυτό λάθος σε επίσημο έγγραφο ψηφισμένο από την ΠΕΔ ΑΜΘ, υπό την προεδρία του κ. Λαμπάκη, γεννά ερωτηματικά ως προς την σοβαρότητα με την οποία λειτουργούν οι ιθύνοντες του Δήμου της Αλεξανδρούπολης ή ως προς την σκοπιμότητα της όλης υπόθεσης. Ήταν απροσεξία του συντάκτη η μετατροπή της ημερομηνίας ή παραποίηση στοιχείων ώστε να δοθεί βήμα σε αντιπολιτευτικές ρητορικές; Και το ποσό της αμοιβής των 400.000 ευρώ γιατί παραλήφθηκε εντελώς από το ψήφισμα;
Εάν είναι το πρώτο γιατί τότε και στον προφορικό δημόσιο τους λόγο οι “γνωρίζοντες” και “αγωνιούντες” συνεχίζουν να ομιλούν για 2014;

Χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του συναδέλφου μου της ΝΔ κ. Δημοσχάκη σε συνέντευξή του στο Radio Maximum του κ. Κολιού την 9η Ιουνίου του 2016 ότι η τελευταία πράξη έγινε το 2014, υιοθετώντας πλήρως και χωρίς καμία έρευνα την συγκεκριμένη και όπως αποδεικνύεται παραποιημένη ημερομηνία στο ψήφισμα Λαμπάκη!

Όλοι αυτοί που όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ασχολούνταν με την υπόθεση και την παρακολουθούν χρόνια, είχαν στην διάθεσή τους 10 ολόκληρα χρόνια για να διορθώνουν τις τυχόν αστοχίες της και να υλοποιηθεί το έργο, αντί αυτού, υιοθετούν την “βολική” και παραποιημένη ημερομηνία του ψηφίσματος για να βασίσουν τη αντιπολιτευτική τους ατζέντα!
Άξιον απορίας το πως η μνήμη τους “διαγράφει” δέκα ολόκληρα χρόνια!
Τελικά το 2004 με το 2014 δεν απέχει μόνο 10 χρόνια αλλά έτη φωτός όσον αφορά το πολιτικό σύστημα του χθές και τα νέα πολιτικά ήθη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και το ζήτημα λόγω μουμιοποίησης και εκταφής, θα ήταν αρμοδιότητα Αρχαιολόγων και όχι Βουλευτών, παρόλα αυτά ως Βουλευτής Έβρου τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειάς μας, έχουμε προβεί σε σχετική ερώτηση στην Βουλή στηρίζοντας την δίκαιη απαίτηση των κατοίκων του Έβρου, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτός ο μεγάλος εμπαιγμός, να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί το έργο, με μοναδική μας έγνοια την ενίσχυση της παραμεθόριας και ευαίσθητης περιοχής που εκπροσωπούμε.
Είναι πιστεύω κρίμα να σπαταλάται πολύτιμος χρόνος και ενέργεια σε κατασκευασμένες αντιπαραθέσεις και καλώ όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νομού να αφήσουν κατά μέρος τις ιδεοληψίες τους περί “αριστερής παρένθεσης” και να συστρατευθούν πραγματικά μαζί μας στην προσπάθειά που κάνουμε για το καλό του τόπου μας.