Κακοκαιρία Daniel: Αναζητούνται «Ιφιγένειες» από το Μαξίμου – Οι εισηγήσεις για καρατομήσεις υπουργών

Στο όνομα της «κυβερνητικής επανεκκίνησης» ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για καρατομήσεις υπουργών – Βαρύ το κλίμα για Κικίλια, δυσαρέσκεια για Καιρίδη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και λίγες ημέρες κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται ειλημμένη. Πηγές του Μαξίμου, χθες το βράδυ, άφηναν να διαρρεύσει ότι «προέχουν οι αλλαγές στις δομές και όχι στα πρόσωπα» και παρέπεμπαν σε σχετικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να τεθεί η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, ενώ βασική στόχευση αποτελεί -για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση- το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών.

Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται, ωστόσο, ότι αξιολογεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του και για την αντικατάσταση των «αδύναμων κρίκων» της κυβέρνησης. Κομματικά στελέχη εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας αναζητά «Ιφιγένειες» προκειμένου να μείνει ο κ. Μητσοτάκης μακριά από το κάδρο της αποσύνθεσης. Η πλειονότητα των πρωθυπουργικών συμβούλων θεωρεί, μάλιστα, ότι οι «διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο προσώπων» πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ώστε να σημάνει από τη Θεσσαλονίκη η «νέα αρχή». Ο πρωθυπουργός, εντούτοις, εμφανίζεται σκεπτικός, ώστε -σύμφωνα με τις ερμηνείες- να μην προβληθεί η εικόνα μιας πλήρους αποτυχίας του στην επιλογή των προσώπων τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Κικίλιας: Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ

Ηδη, μάλιστα, δύο υπουργοί έχουν παραιτηθεί – αποπεμφθεί για διαφορετικούς λόγους, οι Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Βασίλη Κικίλια. Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του. «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Επιχείρησε δε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των υπουργών που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στη Λάρισα, λέγοντας ότι «αυτό δεν έχει σημασία».

Ο Β. Κικίλιας έχει τεθεί στο στόχαστρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω των καθησυχαστικών μηνυμάτων που εξέπεμπε -«όλοι οι μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση»- λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επέλαση της κακοκαιρίας. Οι επικριτές του, μάλιστα, επικαλούνται και τις βολές του Νίκου Δένδια προς τη μεριά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε σημειώσει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο», διευκρινίζοντας, εμμέσως, πως δεν αποφασίζει ο ίδιος για τον χρόνο και τον τρόπο της συνδρομής.

Διαβάστε ακόμη  Χωρίς αστική συγκοινωνία η Σαμοθράκη εν μέσω Πάσχα!

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια έγινε στον απόηχο της εκτεταμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κικίλιας απάντησε -χθες στον ΑΝΤ1- ότι υπήρξαν πρόληψη και επιχειρησιακή αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν καλή.

Σενάρια για Φλώρο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σε περίπτωση απομάκρυνσης του κ. Κικίλια, τότε ως πιθανότερος αντικαταστάτης του προβάλλει, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το γαλάζιο παρασκήνιο, ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που στα τέλη του 2023 θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο Πεντάγωνο. Ως γνωστόν, ο κ. Φλώρος είχε πέσει θύμα των «κοριών» της ΕΥΠ.

Γκρίνιες για Καιρίδη

Δυσμενή σχόλια, ωστόσο, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου προκαλούν και «οι υπουργικές επιδόσεις» του Δημήτρη Καιρίδη λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά. Δημοσιεύματα, μάλιστα, του φιλοκυβερνητικού Τύπου αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν το γεγονός ότι διετέλεσε επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. σε μια ιδιαιτέρως νευραλγική περίοδο. Άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο και για εκπαραθυρώσεις υπουργών που δεν έχουν υλοποιήσει τους στόχους οι οποίοι περιλαμβάνονται στους μπλε φακέλους με τους οδηγούς δράσεων στον τομέα τους. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς μόλις είχε αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν οι κροάτες νεοναζί διένυσαν όλη την Ελλάδα, πριν δολοφονήσουν τον Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πηγή: avgi.gr