Καλά φάγαμε και ήπιαμε, μήπως οι εξετάσεις αίματος να περιμένουν για μετά;

Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσφέρει στιγμές χαλάρωσης, οικογενειακής ηρεμίας και ξεγνοιασιάς. Συνήθως όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από εκλεκτές γεύσεις, σπάνια εδέσματα και διάθεση για υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών, γλυκών και αλκοολούχων ποτών στο εορταστικό τραπέζι.Και έτσι προκύπτει συχνά το ερώτημα, μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος μέσα στην περίοδο των εορτών; Ή αλλιώς διατυπωμένο, καλά φάγαμε και ήπιαμε ,μήπως οι εξετάσεις αίματος να περιμένουν για μετά;

Αν και η παραπάνω υποψία δεν μπορεί προφανώς να αφορά σε επείγουσες εξετάσεις που ζητάει εσπευσμένα ο ιατρός σας, έχει ωστόσο αρκετή δόση αλήθειας.
Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε ιατρικό περιοδικό ειδικευμένο σε θέματα πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου, οι τιμές λιπιδίων των εξεταζόμενων μέσα στην περίοδο των γιορτών ειδικά για την λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη (LDL) είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να βρεθούν αυξημένες από ανάλογες εξετάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης, η τιμή της Ολικής Χοληστερίνης στο αίμα βρέθηκε αυξημένη στο 90% των περιπτώσεων μετά ακριβώς την περίοδο των εορτών. Τελικά, προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα πως οι εξετάσεις του Λιπαιμικού Προφίλ : Ολικά Τριγλυκερίδια / Χοληστερίνη / HDL(καλή χοληστερίνη) / LDL (κακή χοληστερίνη) επηρεάζονται άμεσα από την κατανάλωση λιπαρών τροφών και για αυτό ακριβώς τον λόγο σε κάθε μέτρηση τους θα πρέπει να προηγείται νηστεία για 10-12 ώρες.

Υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που επηρεάζονται άμεσα από την εορταστική διατροφή με αυξημένες θερμίδες, λίπη και κατανάλωση αλκοόλ;

Σίγουρα οι βιοχημικές εξετάσεις είναι αυτές που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό και είναι πιο συνετό και φρόνιμο να προγραμματίζονται λίγες ημέρες μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου. Έτσι ,είναι αρκετά συνηθισμένο οι δείκτες ηπατικής λειτουργίας όπως οι Τρανσαμινάσες SGOT και SGPT αλλά και η γ – GT που συνδέεται με την λιπώδη διήθηση του ήπατος, να βρίσκονται ήπια αυξημένες. Επιπλέον η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα του Ουρικού οξέος , όπου αλλαγή του διαιτολογίου και αποφυγή τροφών όπως κρέας από εντόσθια ζώων και θαλασσινά μαζί με επαρκή ενυδάτωση συντελούν στην επάνοδο του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Bonus Tip Ερώτηση: Το Εορταστικό Διαιτολόγιο μπορεί να επηρεάσει και άλλες εξετάσεις;

Εν συντομία, το θεραπευτικό αποτέλεσμα για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά χάπια από το στόμα σε καθημερινή βάση επηρεάζεται από την υψηλή παρουσία Βιταμίνης και στην διατροφή. Συγκεκριμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτήν όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινο τυρί, κρόκος αυγού αναστέλλουν την δράση της θεραπείας ,με αποτέλεσμα την άμεση επίδραση στον έλεγχο πηκτικότητας των εξεταζόμενων που γίνεται με το PT – INR.

www.dimokritos.org

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD,PhD,Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ

κιν:6344193771 , ch.tsigalou@dimokritos.org

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης 

MD,MsC,Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

κιν:6372779231 , d.tsairidis@dimokritos.org

Βιβλιογραφικές Παραπομπές
Anne Langstend et al, The Christmas period are immediately followed by a period of hypercholesterolemia, Atherosclerosis ,2018
Violi, F., et al. (2016). Interaction between dietary vitamin K intake and anticoagulation by vitamin K antagonists: is it really true? A systematic review