Το φλέγον πρόβλημα, η αμηχανία της κυβέρνησης, οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας και η επίκαιρη ερώτηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τις τραγικές ελλείψεις σε δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα (ακόμα και σε απλά αναλγητικά και αντιπυρετικά) να είναι η απτή πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αφού καταγράφει γενικά τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι εδώ και μήνες παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, με τον ΕΟΦ να καταγράφει αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό εάν θα αναλάβει «την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις» σε φάρμακα ή εάν θα συνεχίζει «να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας».
Επίσης τον καλεί να απαντήσει εάν θα καταθέσει «έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στη δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου».
Η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας για τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα και τη συνέχιση της εύνοιας της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια που θέτει σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι,
Οι πολίτες κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση.
Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ.
Αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 χρονών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο έπαθε βλάβη στο δρόμο.
Εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.
Ερωτάται ο πρωθυπουργός:
1. Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας ;
2. Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου;
«Ανοχή στην κερδοσκοπία»
Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα. Όπως υπογράμμισε εύλογα, «η πρόσβαση στο φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία», στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές «δικαιολογίες» για διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανοχή στην κερδοσκοπία των φαρμακαποθηκών και τις παράλληλες εξαγωγές. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που καταγράφεται τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Αναδεικνύοντας την απουσία ελέγχων στην αγορά, τόνισε ότι «οι παράλληλες εξαγωγές διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο». Παράλληλα, άφησε αιχμές για ΕΟΦ και ΙΦΕΤ, λέγοντας ότι «λείπουν και φάρμακα του ΙΦΕΤ, που έπρεπε να τα φέρει για να καλύψει τις ελλείψεις. Ο ΕΟΦ και εκ της φύσεως του εκ του νόμου έχει προτεραιότητα να καλύπτει την αγορά όταν υπάρχει έλλειψη. Εγώ δεν βλέπω να το κάνει».
Πυρ ομαδόν
Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για ολιγωρία και για μέτρα-ασπιρίνη παρά τον Γολγοθά των ασθενών.
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής τής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση «βρέθηκε απροετοίμαστη για ακόμη μία φορά, ιδίως σε μια περίοδο, όπου η έξαρση των ιώσεων και των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο». Αφού επισήμανε ότι «η ολιγωρία του υπουργείου Υγείας οδηγεί τους πολίτες σε πανικό, με αποτέλεσμα στο άκουσμα της έλλειψης φαρμάκων, να τρέχουν να προμηθευτούν ακόμη και φάρμακα που δεν χρειάζονται, επιτείνοντας το πρόβλημα», ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, έχουμε αυξημένες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες και παράλληλα μειωμένες εισαγωγές φαρμάκων».
«Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι ”παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα», σημείωσε από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Ίδιο τροπάρι από Πλεύρη
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και –κυρίως– να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για όσα γίνονται (αλλά ότι αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει το πρόβλημα), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε σε δήλωση-απάντηση στον Αλ. Τσίπρα για όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Ο υπουργός επανέλαβε τα γνωστά περί παγκόσμιου προβλήματος, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα «αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας». Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς».
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο κ. Πλεύρης δεν δίστασε να ανεβάσει τους τόνους κατά του Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «είναι κατώτερος των περιστάσεων» και πως «λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση». Δήλωσε επίσης πως «σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά».
Ωστόσο, ο υπουργός φαίνεται να ξεχνά πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που καλείται να δώσει λύση σε ένα φλέγον θέμα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη.
Υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα φάρμακα
Στο μεταξύ, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου η υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα φάρμακα, όπως προέκυψε από παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΙΣΑ, για την υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή, κατά την ορθή επιστημονική πρακτική». Επίσης, όπως είπε, «εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.