Καλεντερίδης: Πολύ σημαντική η παρουσία ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, παρά τις ρωσικές αντιδράσεις (video)

Για την στρατηγική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη, και προκαλεί αντιδράσεις, τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Ρωσία, μίλησε στο +NEWS του FLASH TV ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες μέρες, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου στη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης:

«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. 

Ο κ. Καλεντερίδης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Τελόπουλου, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό East Med, σημείωσε πως «η στρατηγική συμφωνία Ελλάδα  – ΗΠΑ είναι θετική, απλώς, θα περίμενα τέτοιου είδους προβλήματα, όπως ο East Med, να είχε λυθεί με κάποιο τρόπο, είτε θεσμικά, είτε και ατύπως να είχαμε εξασφαλίσει στήριξη κι όχι αυτό το άδειασμα που είδαμε τώρα».

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Τουριστική, αναπτυξιακή, βιώσιμη και πάνω απ’ όλα βρώμικη!

Σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας, σημείωσε: «Η Τουρκία έχει το εξής σχέδιο για την ανατολική Θράκη, υπάρχει ο λεγόμενος εθνικός όρκος, ο οποίος έχει 7 όρους. Ο τελευταίος προβλέπει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη δυτική Θράκη και την Ατζαρία, μια αυτόνομη δημοκρατία στη Γεωργία, για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν να ανήκουν στην Τουρκία. 

Αυτός ο όρος υποχρεώνει την Τουρκία να έχει εντάξει τη δυτική Θράκη στην εθνική της στρατηγική, που, σε βάθος χρόνου, επιδιώκει ακριβώς αυτό, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά, για να γίνει αυτό, έχει από τώρα δημιουργήσει μηχανισμούς, έχει τους ανθρώπους της εκεί.

Όμως, επειδή η Τουρκία με τον διεθνή προπαγανδιστικό μηχανισμό, αλλά, ας πούμε, και με την ανοχή του ελληνικού κράτους, αλώνιζε στη δυτική Θράκη, φοβάται ότι με την παρουσία των ΗΠΑ εκεί, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο. Την ενοχλεί όλο αυτό, γι’ αυτό, ακόμη και στην περίπτωση που έχουμε την αντίδραση της Ρωσίας, θα αποτιμούσα θετικά την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη».