Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κάλυψη σε Κουτούπη από Οικονόμου ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα

Κάλυψη σε Κουτούπη από Οικονόμου ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα

«Ατεκμηρίωτες καταγγελίες» και «προσπάθεια δημιουργίας αχταρμά με πραγματικά ή ανύπαρκτα γεγονότα» βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έναντι του «οργίου διασπάθισης δημόσιου χρήματος από “γαλάζιους” ημετέρους» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι καταγγελίες για ορυμαγδό απευθείας αναθέσεων σε «γαλάζια» στελέχη αποκρούονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όχι όμως πειστικά.

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και το ρεπορτάζ του στον ιστότοπο newsbomb.gr, θέλουν οι Ανδρέας Κουτούπης και Άκης Ροδάκος την τελευταία τριετία να εξασφάλισαν μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας, περίπου, 5,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αμέσως μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ο Ανδρέας Κουτούπης, συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. και ιδρυτής και βασικός μέτοχος της ελεγκτικής εταιρείας KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services, βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το Γραφείο Τύπου του κόμματος, σε ανακοίνωσή του, να μιλά για «νέο πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ και 420 απευθείας αναθέσεων σε συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη στη Ν.Δ.».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, θέτει ένα απλό ερώτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη ΝΔ; Θα απαιτήσει την επιστροφή των 5,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις;

Υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα στηρίζοντας το «γαλάζιο»« στέλεχος.

Σχετικά με το αίτημα περί διαγραφής του απάντησε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. «Όσο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, άλλο τόσο απόλυτοι είμαστε στο ότι δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και προσπάθεια δημιουργίας αχταρμά με πραγματικά ή ανύπαρκτα γεγονότα. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια», επισήμανε.

Τα ερωτήματα παραμένουν

Πόπη ΤσαπανίδουΓρ. Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μετά την απάντηση του Γ. Οικονόμου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου σχολίασε πως «την ώρα που οι πολίτες μετράνε και το τελευταίο ευρώ με την αισχροκέρδεια να τους γονατίζει, περιμένουμε από την κυβέρνηση σαφείς απαντήσεις για ένα ακόμη σκάνδαλο που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».

Διαβάστε ακόμη  Predator - Αποκάλυψη βόμβα – Έστειλαν sms με παραποιημένο το emvolio.gov λίγο πριν εμβολιαστεί

Και επανέφερε τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

  • Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη ΝΔ ή στηρίζει ακόμα ένα πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ;
  • Θα ζητήσει να επιστρέψουν τα 5,5 εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσαν από τα δημόσια ταμεία;
  • Θα ζητήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διεξάγουν ελέγχους για τη νομιμότητα των εν λόγω απευθείας αναθέσεων;

Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς»

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς» αναρτήθηκαν το 2019 συνολικά 79 συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR, συνολικού ύψους 651.568 ευρώ. 

Το 2020 οι συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR αυξήθηκαν κατά 35% και ανήλθαν συνολικά στις 106, με το συνολικό τους ύψος να διαμορφώνεται στα 1,48 εκατ. ευρώ. 

Το 2021 αναρτήθηκαν στο «Προμηθεύς» συνολικά 96 συμβάσεις συνολικού ύψους 997.656 ευρώ, ενώ το 2022 οι συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR ανήλθαν σε 21 στον αριθμό και το ύψος τους ήταν 506.604 ευρώ.  

Δηλαδή, το διάστημα 2019 – 2022 η KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services εξασφάλισε από το Δημόσιο 302 συμβάσεις ύψους 3,6 εκατ. ευρώ!

Ο Ανδρέας Κουτούπης ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του «ανέκαθεν συνεργαζόταν με το Δημόσιο ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Όλες οι συμβάσεις που έχουμε συνάψει με το Δημόσιο είναι καθόλα νόμιμες και ελεγμένες από τα αρμόδια όργανα. Θα έχετε δε ήδη διαπιστώσει ότι ο τζίρος της εταιρείας είναι μειούμενος συνέπεια της αλόγιστης δράσης τυχάρπαστων εταιρειών που ανέφερα και ανωτέρω – μια ματιά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο ΚΗΜΔΗΣ θα σας πείσει για αυτό».

Στο μεταξύ, σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για ακύρωση των πράξεων που εμπλέκεται ο Θ. Χειμάρας ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι γνωστοί οι νόμοι, τα ασυμβίβαστα και οι περιορισμοί όπως και τα όργανα ελέγχου και έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένοντας απάντηση «για το ζήτημα των δύο υπουργών του που είχαν υποπέσει σε αυτά τα ασυμβίβαστα».

Πηγή