Μπορεί η στήριξη από το Κίνημα Αλλαγής στην υποψηφιότητα του δικηγόρου Γιάννη Ζαμπούκη για το Δήμο της Αλεξανδρούπολης να μην είναι «επίσημα τελειωμένη», όπως είπε χθες από την πρωτεύουσα του Έβρου ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του κόμματος Γιώργος Καμίνης, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως μόνο κάτι… πολύ έκτακτο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα του Γιώργου Χανού για το Δήμο της Σαμοθράκης, κάνοντας λόγο για μία υποψηφιότητα που έχει «σχεδόν καθολική αποδοχή». Πάντως, στο ΚΙΝΑΛ, δεν βιάζονται, αφού ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των επίσημων ανακοινώσεων, ο κ. Καμίνης απάντησε πως «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».

Όχι χρίσμα…αλλά στήριξη

Ο κ. Καμίνης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου θα πραγματοποιήσει μία σειρά από επαφές, ομιλίες και συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, με βασικό θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρώτος σταθμός του ήταν χθες η Αλεξανδρούπολη και στη σύντομη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το ΚΙΝΑΛ να δώσει χρίσματα,  αφού, όπως υπογράμμισε, «αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει, να έρχονται τα κόμματα, ουσιαστικά, και να υποδεικνύουν στον κόσμο, από την Αθήνα, το τι πρόκειται να κάνει». Σημείωσε ωστόσο ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι πολιτικό κόμμα κι έχει το καθήκον να έχει άποψη, κι αυτή την άποψη να τη διαμορφώνει κιόλας, μέσα από τις θέσεις και τη δράση του. Και φυσικά, να έχει άποψη και για τις υποψηφιότητες, οι οποίες εκδηλώνονται. Αλλά εδώ υπάρχουν διαδικασίες δημοκρατικές, αποφασίζουν πρώτα απ’ όλα τα τοπικά όργανα, εισηγούνται, λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις φυσικά, δίνοντας βάση στις αποφάσεις των τοπικών οργάνων».

Για την αναστάτωση

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων που μάλιστα συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και μεγάλο «σούσουρο» μεταξύ της επιτροπής των «σοφών» του ΚΙΝΑΛ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου, όπου οι πρώτοι μεν εκφράστηκαν θετικά κυρίως υπέρ του Δούκα Φραγκούλη και οι της Νομαρχιακής σαφώς και με πλειοψηφία υπέρ του Γιάννη Ζαμπούκη, ο κ. Καμίνης είπε πως «δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο». Εμμέσως πλην σαφώς, ωστόσο, ανακοίνωσε πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η απόφαση για την στήριξη προς την υποψηφιότητα του κ. Ζαμπούκη, από τα κεντρικά, είναι λίγο – πολύ ‘κλειδωμένη’.

Διαβάστε ακόμη  Περιφέρεια ΑΜΘ: Τα ζώα μου αργά… και στο θέμα του παλιού Νοσοκομείου

Αναλυτικά, ο κ. Καμίνης, είπε: «Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την εγκύκλιο, η οποία προβλέπει τη διαδικασία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Εάν η ΝΕ θέλει να διευρύνει τη διαδικασία, να ορίσει ένα συμβουλευτικό όργανο, το οποίο θα εξετάσει υποψηφιότητες, είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Εγώ αυτό που ξέρω, είναι ότι υπάρχει μία απόφαση με ευρύτατη πλειοψηφία, υπέρ του κ. Ζαμπούκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι -πως να σας πω- η απόφαση αυτή είναι επίσημα τελειωμένη. Φυσικά, θα περάσει ως εισήγηση από την επιτροπή υποψηφιοτήτων, η οποία θα εξετάσει αυτή την υποψηφιότητα, γιατί αυτή προτείνει η ΝΕ, και θα λάβει φυσικά σοβαρότατα υπόψη της την ευρύτατη πλειοψηφία, η οποία στηρίζει αυτή την υποψηφιότητα. Αλλά, ακόμη επίσημη απόφαση δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και για πάρα πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα… Από την στιγμή που έχουμε μία απόφαση, που λήφθηκε δημοκρατικά, με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, μπορούμε ουσιαστικά να θεωρήσουμε ότι έχουμε έναν υποψήφιο. Αλλά, αυτό είναι τελείως ανεπίσημο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί τα κεντρικά όργανα να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη, αλλά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν απίθανο, να υπάρξει άλλη απόφαση. Γιατί, έχουμε ένα τεκμήριο, πια, νομιμοποίησης  ενός υποψηφίου, πάρα πολύ ισχυρό».