«Καμπανάκι» στην Ευρωβουλή για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σκύβει πάνω από το θέμα των εξορύξεων χρυσού στην Ελλάδα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αποφασίστηκε, θα συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος με αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Χαλκιδικής.

Πρόκειται για μία ουσιαστική νίκη, την οποία πέτυχε το κίνημα κατά των εξορύξεων. Το θέμα, υπενθυμίζεται, πως είχαν σηκώσει ψηλά ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με την ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και τις επιστημονικές και σοβαρές τοποθετήσεις συλλογικοτήτων και φορέων και από τη Θράκη.

Πλέον, η αρμόδια για τις Αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) διατηρεί ανοιχτό το ζήτημα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης χτύπησε μάλιστα «καμπανάκι», καθώς, όπως είπε, «η ΕΕ και η επιτροπή έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, γιατί ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία. Πρέπει να δράσουμε χτες».

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή

Όταν η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισκέφθηκε την περιοχή, είχε μείνει άναυδη με το μέγεθος της καταστροφής, όπως και όλοι όσοι έχουν δει την καταστροφή. Ως δημοσιογράφος επισκέφθηκα και εγώ την περιοχή, έχω καλύψει δημοσιογραφικά το θέμα. Η καταστροφή στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στον πολιτισμό, στην κληρονομιά μας, είναι τεράστια.

Πόσο αξίζει η ζωή; Πόσους κόκκους χρυσού αξίζει η ζωή; Η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα χωριά, δεν μπορούν να εξισωθούν με 600 ή και με χίλιες θέσεις εργασίας. Συμφωνώ με τους συναδέλφους μου που τοποθετήθηκαν νωρίτερα, και με τον συνάδελφο από το ΕΛΚ και η οπτική τους μου δίνει αισιοδοξία.

Είναι αναμφισβήτητα δίκαιο αίτημα, που έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Κυβερνητική ευθύνη, τόσο για την επένδυση, όσο και για τις καθυστερήσεις, από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως τώρα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που τους «κλείνουν το μάτι».

Πρέπει το ζήτημα να παραμείνει ανοιχτό, να στείλουμε παρατηρητές στην περιοχή, να πάμε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI). Να δούμε αν όλα αυτά που γίνονται έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, ειδικά στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Η ΕΕ και η επιτροπή έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, γιατί ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία. Πρέπει να δράσουμε χτες.

Διαβάστε ακόμη  Haber Global: Η Ρωσία πιέζει τον Μητσοτάκη για την Αλεξανδρούπολη