Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Καθέτως αντίθετα στην νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και στο συναφές νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, το οποίο σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται, ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στην ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το ανώτατο διοικητικό και εκτελεστικό όργανο του Δήμου της πόλεως, συντάσσεται με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ και την απόφαση που εκείνο έλαβε, η οποία βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την Ένωση Δημόσιων Εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στα κυβερνητικά σχέδια, αναφορικά με το μέλλον και την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και του ίδιου του νερού ως ένα δημόσιο και πανανθρώπινο αγαθό. Υπενθυμίζεται δε ότι πριν από ελάχιστους μήνες, το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), επικύρωσε την διαχείριση του κύκλου του νερού στο σύνολο του, από φορείς του Δημοσίου, απορρίπτοντας την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αναλυτικότερα με την υπ’ αριθμόν 1886/2022 ομόφωνη απόφασή του, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, αναγνώρισε ως αντισυνταγματική και ακύρωσε την ανάθεση της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ σε ΣΔΙΤ, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των Αποφάσεων του ανώτατου δικαστηρίου, αναφορικά με την δημόσια διαχείριση του νερού ως αγαθό, επικυρώνοντας τις αποφάσεις υπ’ αριθμόν 1906/2014 βάσει της οποίας το (ΣτΕ) έθεσε φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ και τις Αποφάσεις υπ’ αριθμόν 190 και 191 του 2022 για την έξοδο της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.


Οι προβλεπόμενες αλλαγές
που φέρνει το πολυνομοσχέδιο σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού

Η πιο σημαντική αλλαγή που εισάγει το πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, είναι ότι οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από το υπουργείο που φέρει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πλέον η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία αλλάζει μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), φέρει την διαχείριση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

Ωστόσο οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης δεν περιορίζονται εδώ, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις που προτείνονται σε συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητές της, τη σύνθεσή της και τη λειτουργία της, επιβάλλεται η κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων, ως ελεγκτικών φορέων.

Χαράλαμπος Μιχαηλίδης: Κακός οιωνός…

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις αποτελούν έναν κακό οιωνό, αφού διαφάινεται ότι οδηγούμαστε μεθοδικά προς την ιδιωτικοποίηση των παρόχων ύδρευσης….

«Η δημιουργία της συγκεκριμένης ρυθμιστικής αρχής, θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη τόσο για τον τομέα του ύδατος όσο και για τις ΔΕΥΑ πανελλαδικά. Ο τομέας των υπηρεσιών ύδατος δεν έχει ανταγωνιστικό πεδίο στη χώρα μας, όπως ισχύει με το ρεύμα, επομένως, δεν χρειάζεται να υπάρχει και εποπτεία για την προστασία των καταναλωτών».

Κάνοντας έναν σύντομο σχολιασμό για το πολυνομοσχέδιο, σχετικά συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλαιπωρούν ακόμη τον Δήμο μας και κατ’ επέκταση την Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, από την εποχή της συνένωσης των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Φερών. Επισημαίνοντας ότι «ακόμη σχεδιάζονται παρεμβάσεις σε θέματα, στα οποία, θεσμικά, έχει αρμοδιότητα μόνο μία ΔΕΥΑ, όπως είναι ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής».


Η νέα ρυθμιστική αρχή, προβλέπεται να διαθέτει πόρους μεταξύ άλλων, σε ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των φορέων ύδρευσης και αυτό αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα προς επίλυση. «Σύμφωνα με τον κο. Μιχαηλίδη κάτι τέτοιο μεταφράζεται ως εξής: ό,τι ακόμη κι αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μία ΔΕΥΑ στις υποχρεώσεις της, λόγω αυξημένων λειτουργικών αναγκών, θα πρέπει να παραχωρεί μέρος των εσόδων της για τη λειτουργία της ρυθμιστικής αυτής αρχής, καθώς δεν προβλέπεται ποσοστό επί των κερδών, αλλά επί του κύκλου εργασιών».

Κλείνοντας τόνισε ότι έχοντας ως χρονικό ορόσημο τον Δεκέμβριο του έτους 2024, «η ρυθμιστική αρχή θα παρουσιάσει πρόταση, που θα μπορεί να αφορά ακόμη και την συγχώνευση των Δημοτικών Εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όπου κρίνεται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η διαχειριστική τους ικανότητα. Κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως υποστήριξε έτσι δυνητικά, θα μπορούσε να εισηγηθεί ακόμη και η παύση της λειτουργίας μίας ΔΕΥΑ.

Σκέψεις ακόμη και για κινητοποιήσεις

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, ο οποίος είχε θεσμικά διαχειριστεί την ΔΕΥΑΑ, αφού διατέλεσε πρόεδρος της επί Δημαρχίας Βαγγέλη Λαμπάκη και σήμερα εξακολουθεί να διατελεί μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης των ΔΕΥΑ, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν Δήμαρχοι που δεν θέλουν ΔΕΥΑ στους Δήμους τους». σημειώνοντας ότι: «αρκετές ΔΕΥΑ βρέθηκαν χρεωμένες, όχι από κακή διαχείριση της Οικονομικής Υπηρεσίας, αλλά από κακή διαχείριση των Διοικήσεων, οι οποίες είτε χάρισαν ποσά που όφειλαν κάποιοι είτε έκαναν διάφορες άλλες δουλειές και οδήγησαν τις ΔΕΥΑ σε χρέη».

Ο κος. Μυτιληνός διευκρίνησε ότι η ΔΕΥΑΑ δεν έχει χρέη και βρίσκεται σε πλεονάζουσα θέση καθώς μπορεί να εκτελεί έργα και με ίδιους πόρους, αφού συγκαταλέγεται στις πέντε καλύτερες και οικονομικά ευρωστότερες της χώρας.

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…


Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν κάποιες σκέψεις, σχετικά με την δημιουργία περιφερειακών Δημοτικών Εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, κάτι που πιθανότατα θα σήμαινε ότι σε ολόκληρο τον Έβρο θα υπήρχε μία ΔΕΥΑ με έδρα την Αλεξανδρούπολη, κάτι που όπως υποστήριξε θα ήταν εντελώς παράλογο δεδομένων των ελλείψεων σε προσωπικό στην ΔΕΥΑΑ.


Ο κος. Μυτιληνός διαμήνυσε με κάθε τρόπο ότι «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου χρόνο και έδαφος να υλοποιήσουν αυτές τις σκέψεις, όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Τα πράγματα για πρώτη φορά είναι τόσο δύσκολα για τις ΔΕΥΑ. Θα αναγκαστούμε να βγούμε ακόμη και στον δρόμο, σκεφτήκαμε μέχρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα να οργανώσουμε… Ο κόσμος πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ έχουν παχυλούς μισθούς, δεν υπάρχουν αυτά. Δίνουμε όλοι αγώνα για να κρατήσουμε ζωντανή την επιχείρηση».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κολιός τόνισε ότι: «το σχέδιο το οποίο εξυφαίνεται είναι γνωστό σε όλους και έχει να κάνει με την απαξίωση ενός φορέα, όπως είναι οι ΔΕΥΑ, ώστε να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τα διαρκή αιτήματα των διοικήσεων για ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται η κάθε επιχείρηση στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν, ειδικά στον Δήμο μας, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε έκταση σε όλη τη χώρα, πέφτουν πάντα στο κενό. Θα πρέπει να σταθούν όλοι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια και το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του νερού, ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δ.Σ. της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, αποφάσισε ομόφωνα: Προκηρύσσει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την Πέμπτη 9/03/2023 και από ώρα 11:00π.μ. μέχρι την λήξη του ωραρίου στις 15:00μ.μ. Απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:


– Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί

– Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού. η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, να διοργανώσουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ. Να απαιτήσουμε όλοι μαζί:


Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους πολίτες:

«Ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την μη υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α.Α. στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαδικασία που κινεί η Κυβέρνηση για να τις Ιδιωτικοποιήσει. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην οικονομική στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. , στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών που εκτοξεύτηκαν από την ενεργειακή κρίση και την στελέχωση των υπηρεσιών τους . Δεν επιτρέπεται σε ένα Κράτος Δικαίου η Κυβέρνηση να αμφισβητεί τα δεδομένα, τα κεκτημένα, τα κατοχυρωμένα.


Το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ

Δεν θα αφήσουμε να πάνε στράφι όλα αυτά που δημιούργησαν οι ιδρυτές της Δ.Ε.Υ.Α. , αλλά θα φανούμε άξιοι συνεχιστές τους , αλλά επίσης και τον καθημερινό αγώνα μας και των εργαζομένων για να έχουν οι πολίτες 24 ώρες νερό και καθαρό νερό σε χαμηλές προσιτές τιμές».