Καταγγελία για επαναπροώθηση ανήμπορου Ιρανού πρόσφυγα

Ο Ιρανός πρόσφυγας Χ.Τ., 44 ετών (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») που από την Τρίτη 25 Οκτωβρίου έκανε αγωνιώδεις εκκλήσεις στον Έβρο μέσω του 112, φέρεται να είναι θύμα παράνομης επαναπροώθησης. Παρά τις εκκλήσεις της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο – RSA», ο άνθρωπος δεν εντοπίστηκε και η οργάνωση εκτιμά ότι έχει υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

«Εφημερίδα των Συντακτών» έχει επικοινώνησε από το βράδυ της Τετάρτης με το ΠΕΚΟΔΙΣΜΕ Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αναφορικά με τη ζωή και την υγεία του εν λόγω πρόσφυγα, θα ήθελε να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που έγιναν σχετικά με τον εντοπισμό του και για το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, καθώς και για οποιοδήποτε στοιχείο που τον αφορά, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου το κινητό του, αν και σβηστό, εξέπεμπε σήματα της διαδρομής προς τα σύνορα. 

Ωστόσο, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση.

Η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο – RSA» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνθρωπος αυτός επαναπροωθήθηκε παράνομα στην Τουρκία». Όπως επισημαίνει, στις εκκλήσεις της να εντοπιστεί και να διασωθεί ο άνθρωπος αυτός, «η απάντηση των αρμόδιων αρχών στις συνεχείς επικοινωνίες της πληρεξούσιας δικηγόρου της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ήταν ότι δεν τον έχουν εντοπίσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τους είχε γνωστοποιήσει το νούμερο του τηλεφώνου του και το γεωγραφικό στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν».

Και καλεί «τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν προστασία και να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». 

Άλλο ένα θύμα της εγκληματικής πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων

Δελτίο Τύπου, «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο – RSA», 27/10/2022

Σε συνέχεια της επείγουσας έκκλησης για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου, την οποία απεύθυνε χθες η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνθρωπος αυτός επαναπροωθήθηκε παράνομα στην Τουρκία. 

Να θυμίσουμε ότι από το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο 44χρονος Ιρανός πρόσφυγας T.H ο οποίος βρίσκονταν σε δασώδη περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού Σιδηρώ Αλεξανδρούπολης κοντά σε χωματόδρομο, είχε απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές. Αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την ομάδα με την οποία συμπορευόταν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του και ζητούσε άμεσα ιατρική βοήθεια. 

Η απάντηση των αρμόδιων αρχών στις συνεχείς επικοινωνίες της πληρεξούσιας δικηγόρου της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ήταν ότι δεν τον έχουν εντοπίσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τους είχε γνωστοποιήσει το νούμερο του τηλεφώνου του και το γεωγραφικό στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν. Ο πρόσφυγας βρισκόταν δίπλα σε χωματόδρομο και άρα ήταν εφικτή η πρόσβαση των αρχών στο σημείο. Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα (26/10) είχε κοινοποιηθεί η αίτηση- αναφορά της πληρεξουσίας δικηγόρου του και από την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Οι ελληνικές αρχές επίσης αγνόησαν την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο στις 25 Οκτωβρίου χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα (H.R.T. v. Greece) για τη διάσωση του με τα οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές να του παρέχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια, νερό και φαγητό και την μη απομάκρυνση του από την Ελλάδα. 

Διαβάστε ακόμη  Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «La Maison d'Antoinette»: Μια παραμυθένια εξερεύνηση - Une exploration féérique

Η επικοινωνία με τον T.H. διεκόπη αιφνίδια ωστόσο το κινητό του συνέχισε να εκπέμπει σήματα της διαδρομής προς τα σύνορα (απόγευμα 26/10). Η μεταφορά του πιθανολογείται ότι έγινε με όχημα. Ο άνθρωπος αυτός είναι άλλο ένα θύμα της εγκληματικής πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων για την οποία υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες και σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί πλέον de facto πολιτική στην Ελλάδα. Ο T.H εξέφρασε κίνδυνο δίωξης για λόγους πολιτικούς σε περίπτωση επιστροφής στο Ιράν. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται τρίτη ασφαλής χώρα για εκείνον.

Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν προστασία και να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Παρατίθεται και η έκκληση της οργάνωσης στις 26 Οκτωβρίου προς τις ελληνικές αρχές

Επείγουσα έκκληση για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου

Οι Ελληνικές Αρχές να συμμορφωθούν άμεσα με την απόφαση του ΕΔΔΑ

Δελτίο Τύπου, 26/10/2022

Από το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο 44χρονος Ιρανός πρόσφυγας T.H. ο οποίος βρίσκεται σε δασώδη περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού Σιδηρώ Αλεξανδρούπολης, έχει απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές. Αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την ομάδα με την οποία συμπορευόταν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του και ζητάει άμεσα ιατρική βοήθεια. Δεν έχει πρόσβαση σε νερό, φαγητό και αναγκαία φροντίδα με τη ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. Η διεθνής ομάδα επιτήρησης περιστατικών κινδύνου Alarm Phone της οργάνωσης Watch The Med έχει ενημερώσει από το πρωί της Τρίτης τις αστυνομικές αρχές του Έβρου, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), λοιπές αρμόδιες αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) συνδράμει νομικά τον συγκεκριμένο πρόσφυγα απευθυνόμενη με συνεχείς επιστολές της πληρεξούσιας δικηγόρου του αρχικά προς τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και στη συνέχεια με αίτημα ασφαλιστικών μέτρων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι αρχές έχουν ενημερωθεί για το γεωγραφικό στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο πρόσφυγας, το νούμερο του τηλεφώνου του καθώς και για το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί (υποφέρει από εμετούς, διάρροιες, λιποθυμίες και εξάντληση), ωστόσο δεν υπήρξε μέχρι τώρα απάντηση για επιχείρηση διάσωσης του εκθέτοντας τον σε άμεσο κίνδυνο. Ήδη την ίδια μέρα (25.10.2022) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα (H.R.T. v. Greece) για τη διάσωση του με την οποία ζητείται από τις Ελληνικές Αρχές να του παρέχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια, νερό και φαγητό και την μη απομάκρυνση του από την Ελλάδα. 

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) καλεί την Ελληνική Πολιτεία να πράξει τα νόμιμα για τη διάσωσή του πρόσφυγα και να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ. Ο T.H εξέφρασε κίνδυνο δίωξης για λόγους πολιτικούς σε περίπτωση επιστροφής στο Ιράν. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται τρίτη ασφαλής χώρα για εκείνον. Απευθύνουμε έκκληση να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία έρευνας και εντοπισμού του, προκειμένου να του παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα, και να καταγραφεί το αίτημα ασύλου του. 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (RSA) 

Πηγή: efsyn.gr