Καταγγελία γονέων: Εκπαίδευαν σκύλους σε δημόσιο χώρο στην Αλεξανδρούπολη

Ανάστατοι είναι γονείς στην Αλεξανδρούπολη μετά από περιστατικό που σημειώθηκε πριν μερικές ημέρες στο πάρκο πίσω από την ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την καταγγελία στο σημείο αυτό που είναι δημόσιος χώρος, έγινε εκπαίδευση σκύλων στους οποίους μάθαιναν να δαγκώνουν και να ορμούν όπως αναφέρουν οι γονείς. Οι περίοικοι μάλιστα κάλεσαν την αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο όπως ανέφερε γονέας που επικοινώνησε μαζί μας.

Σήμερα 3/6 και αφού εντοπίσαμε την επιχείρηση εκπαίδευσης, θα πρέπει να αναφέρουμε και την άλλη πλευρά για το περιστατικό αυτό. Όπως μας αναφέρουν οι άνθρωποι που ήταν στο σημείο και εκπαίδευαν τα ζώα τους, η εκπαίδευση αυτή κάθε άλλο παρά παράνομη είναι και αντιθέτως βοηθά στην εκτόνωση των ζώων για να μην γίνονται επιθετικά. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία που έφτασε στο σημείο, δε βρήκε τίποτα το μεμπτό στην εκπαίδευση και αποχώρησε χωρίς να κόψει κάποιο πρόστιμο καθώς δεν υπήρχε τίποτα το παράνομο. Από τους παρόντες μάλιστα αναφέρεται ότι ουσιαστικά δεν ήταν γονείς αυτοί που αντέδρασαν αλλά άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων που συνηθίζουν να βγάζουν χωρίς λουρί στο χώρο αυτό τα ζώα τους, πράγμα το οποίο απαγορεύεται δια νόμου. Σημειώνουν λοιπόν ότι η καταγγελία αυτή έγινε για να μη χάσουν τα όποια ” προνόμια” είχαν στο χώρο. “Είναι κατανοητό ότι μετά το περιστατικό που συνέβει στην Κοζάνη, ο κόσμος είναι ανήσυχος όμως γνωρίζουμε τα ζώα μας, και μάλιστα τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας” δηλώνει στο alexpoli.gr άτομο που συμμετείχε στην εκπαίδευση.

Οι γονείς από την πλευρά τους κρίνουν ότι μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στην Κοζάνη με το 5χρονο παιδί που βρήκε τραγικό θάνατο, είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκύλους και τους εκπαιδεύουν με τέτοιο τρόπο. Νομικά πάντως η εκπαίδευση σκύλων δεν απαγορεύεται τουλάχιστον όχι σε ιδιωτικούς χώρους που λειτουργούν επαγγελματικά και νόμιμα, το θέμα όμως που θέτουν οι γονείς είναι το κατά πόσο μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί για φύλακας με τέτοιο τρόπο, είναι ασφαλές να κυκλοφορεί σε δημόσιους χώρους.

Θεωρούν ακόμη ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να γίνεται κάτι τέτοιο σε δημόσιο χώρο, λίγες μόνο μέρες μετά το τραγικό περιστατικό της Κοζάνης.

“Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί να δαγκώνει, δε θα ξεφύγει ποτέ από την προσοχή του ιδιοκτήτη του και δε θα έχουμε κάποιο δραματικό περιστατικό;” αναρωτιέται γονέας που μίλησε στο alexpoli.gr

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων Θεόδωρο Τριάντη και όπως αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύει το dogworld, η εκπαίδευση ενός σκύλου περιλαμβάνει συχνά και μαθήματα που περιέχουν δάγκωμα.  “Εκπαιδεύοντας τον σκύλο μας σαν φύλακα του δίνουμε την χαρά να νιώθει χρήσιμος προστατεύοντάς μας, να βελτιώνουμε την σχέση μας μαζί του, να ασκείται και να εκτονώνει την ενεργητικότητά του και τέλος επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι εχουμε το πιο αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας το οποίο και μας ειδοποιεί αλλά και αντιμετωπίζει δυναμικά την εκάστοτε απειλή προστατεύοντας τα αγαπημένα του πρόσωπα. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σε μερικές περιπτώσεις επιθετικών σκύλων η εκπαίδευση φύλαξης λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία στον σκύλο ώστε να αποκτήσει “αρχές” για το πότε να επιτίθεται αλλά και πότε  σταματάει ώστε να μην να είναι επικίνδυνος.” αναφέρει στο άρθρο του ο εκπαιδευτής.

Από την πλευρά τους βέβαια αρκετοί γονείς δεν μπορούν να αρκεστούν στη θεωρία του ζητήματος και μετά το τραγικό περιστατικό της Κοζάνης, τονίζουν ότι καλή η θεωρία και οι κανόνες και ίσως έτσι να είναι τις περισσότερες φορές, ποιός μπορεί να τους εγγυηθεί όμως ότι δε θα υπάρξει η εξαίρεση που θα θέσει σε κίνδυνο το δικό τους παιδί; Αυτό σίγουρα είναι μια ερώτηση που δε θα απαντηθεί από εμάς…

Από την πλευρά τους οι φιλοζώοι τονίζουν με κάθε τρόπο ότι είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται τα ζώα για τις παραλείψεις των ανθρώπων. Σημειώνουν ακόμα ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μόνο κακοποιημένα ζώα παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές και ότι για τον περιορισμό των ζώων αυτών υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες. Καλούν τους πολίτες να μην επηρεάζονται από υπερβολές και να μην στοχοποιούν ανεξαιρέτως τους σκύλους αλλά να βοηθήσουν ώστε να αποτρέπονται κακοποιήσεις ζώων καθώς και το φαινόμενο της εγκατάλειψης.