Κατάθεση Αναφοράς Δημοσχάκη για τον Κίνδυνο διακοπής Άρδευσης του κάμπου του Τριγώνου

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δράσης, κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής με κοινοβουλευτική Αναφορά, επιστολή του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Β. Έβρου «Ακρίτες» προς τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, αναφορικά με τον κίνδυνο διακοπής Άρδευσης του κάμπου του Τριγώνου Ορεστιάδας, όπως αυτή κοινοποιήθηκε σε φορείς και ΜΜΕ της περιφέρειας ΑΜΘ.

Συνοπτικά, το Δ.Σ. του Συλλόγου ενημερώνει για την παρούσα δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα του Άρδα, καθώς έχει υποστεί μερική διάρρηξη και καθίζηση και ελλοχεύει κίνδυνος κατάρρευσής του. Προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποκατάστασης, ενώ παράλληλα ζητάει από τους αρμοδίους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, την άμεση εφαρμογή των τεχνικών μέτρων στήριξης του σιφονιού, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου.

Το υλικό της αναφοράς:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Σας γνωρίζουμε ότι για το σοβαρό πρόβλημα του θέματος της παρούσης
επιστολής, που προκλήθηκε εξ αιτίας των γενομένων αμμοληψιών από τον ποταμό Άρδα, αναφερθήκαμε αρχικά στην εφημερίδα του Συλλόγου μας, («ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» αριθ. φύλλου 19), τον Οκτώβριο του 2014. Τότε το σιφόνι του Φράγματος του Άρδα είχε απογυμνωθεί και παρουσίαζε, με τον περιβάλλοντα χώρο, την εικόνα που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Για την εξουδετέρωση του κινδύνου κατάρρευσης του σιφονιού και της διακοπής της ροής του νερού από το
φράγμα στον κάμπο του Τριγώνου για την άρδευση των αγροκτημάτων των κατοίκων της περιοχής, προτείναμε τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
να γεμίσει με φερτά υλικά, σαζανέτι, ο χώρος μεταξύ του σιφονιού και της Γέφυρας του Κυπρίνου, τα οποία να δεθούν με πλέγμα, για να μη παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του Άρδα, σε περιόδους μεγάλων πλημμυρών. Τέλος προτείναμε και την εκβάθυνση της κοίτης του Φράγματος Άρδα ποταμού, δεδομένου ότι το Φράγμα των Κομάρων είναι άχρηστο.(Δεν κρατά νερά για να χρησιμοποιηθούν για τον κάμπο του Τριγώνου).

Διαβάστε ακόμη  Συγκινητική η δράση των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού για τα Τέμπη

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, το σιφόνι έχει υποστεί μερική διάρρηξη και καθίζηση, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία:

6556