Κάτοικοι Πετρωτών για ζεόλιθο: «Καμία ωφέλεια για τον τόπο μας από την εξόρυξη»

Περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά ζητήματα θέτουν οι κάτοικοι του οικισμού των Πετρωτών στο δήμο Ορεστιάδας, αναφορικά με την επιχειρούμενη εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή τους, από εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, επισημαίνουν τους προβληματισμούς τους, καταλήγοντας πως «είναι αδιανόητο να σχεδιάζεται η εξόρυξη ενός ορυκτού από έναν τόπο χωρίς να προκύπτει ωφέλεια για τον ίδιο τον τόπο».

Αναλυτικά, η επιστολή που δημοσιεύει το e-vertigo.gr έχει ως εξής:

«Καταρχήν στην έκταση που θα πραγματοποιηθεί η εξόρυξη περιλαμβάνεται και η θέση «Καρακόπετρα», στην οποία βρίσκεται ο γεωλογικός σχηματισμός «Μαύρη Πέτρα» (Καρακόπετρα), ένα πολύ εντυπωσιακό Μνημείο της Φύσης, για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία να ανακηρυχθεί διατηρητέο, ενώ έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, χάραξη διαδρομών και ανάδειξη της περιοχής ως Πάρκου Πέτρας.

Στη θέση αυτή βρίσκονται επίσης τα αρχαιότερα λατομεία πέτρας της περιοχής, από τα οποία εξορύχθηκαν οι πέτρες με τις οποίες κατασκευάστηκαν τα περισσότερα από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, κυρίως όμως η γέφυρα του Μουσταφά Πασά στο Σβίλενγκραντ (1529), η οποία σήμερα έχει ανακηρυχθεί από την UNESKO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να εξαιρεθεί από την οποιαδήποτε προσπάθεια εξόρυξης ζεόλιθου.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει ή να βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο το Μνημείο αυτό της Φύσης και τα Αρχαία Λατομεία.

Περαιτέρω από την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας διαπιστώνουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στους δρόμους από τους οποίους θα διέρχονται τα βαρέα χωματουργικά μηχανήματα και φορτηγά που θα μεταφέρουν το πέτρωμα, τα οποία σημειωτέον θα ζυγίζουν 45 περίπου τόνους μαζί με το φορτίο τους. Εννοείται προφανώς ότι όλα θα περνάνε μέσα από το χωριό, με συνέπεια να προκαλούνται καταστροφές στους παλαιούς, στενούς δρόμους του χωριού, στο δίκτυο ύδρευσης που περνάει κάτω από αυτούς, καθώς και στα παλαιά πετρόχτιστα σπίτια του χωριού, τα οποία φέρουν ελαφριά θεμελίωση.

Πρέπει επομένως να διανοιχθεί άλλος δρόμος για τη διέλευση όλων των οχημάτων και μηχανημάτων που αφορούν την εξόρυξη.

Δεν θα επιτρέψουμε τη διέλευση από τους δρόμους του χωριού κανενός είδους οχήματος ή μηχανήματος.

Επιπλέον, στην εισήγηση προβλέπεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης εκρηκτικών, η οποία ακόμα κι αν είναι αποσπασματική και πολύ μικρής ισχύς, όπως αναφέρεται, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο μεγάλο πληθυσμό ζώων και πτηνών της περιοχής, η οποία είναι μια ορεινή, δασική περιοχή, απίστευτου κάλους και μεγάλου επιστημονικού, αισθητικού και οικολογικού ενδιαφέροντος, σε αντίθεση με όσα ανακριβή αναφέρονται στην εισήγηση.

Επιπρόσθετα, είναι βέβαιο ότι ο μεγάλος όγκος σκόνης που θα προκαλείται από τη συνεχή κίνηση βαρέων οχημάτων στην περιοχή θα προκαλέσει επιβάρυνση και ζημίες στις καλλιέργειές μας, επομένως είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για τη συνεχή κατάβρεξη των δρόμων από τους οποίους θα διέρχονται τα οχήματα για να αποφεύγεται η δημιουργία σκόνης.

Τέλος και το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω είναι ότι στην περιοχή μας δεν θα πραγματοποιείται καμία απολύτως επεξεργασία του εξορυσσόμενου πετρώματος, αλλά αυτό θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Το ορυκτό πέτρωμα που αποτελεί φυσικό πόρο του χωριού μας θα αρπάζεται και θα μεταφέρεται πολύ μακριά από μας για να γίνει η επεξεργασία του. Καμία απολύτως ωφέλεια δεν θα υπάρχει για το χωριό μας από την εξόρυξη αυτή, κανένας άνθρωπος από την περιοχή δεν θα εργαστεί γι’ αυτό, κανένα κέρδος δεν θα μείνει στον τόπο που περικλείει το θησαυρό για να αντισταθμίσει τις ζημίες και τις καταστροφές που θα προκληθούν σ’ αυτόν από την εξόρυξη.

Πάγια θέση μας όλα αυτά τα χρόνια της συζητούμενης επένδυσης στο χωριό μας ήταν και είναι η επεξεργασία του στον τόπο μας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αποτελέσει έναν πόλο γύρω από τον οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, που θα φέρουν ίσως κάποια στιγμή τη δυνατότητα μιας κάποιας οικονομικής ανάπτυξης.

Με τα ως άνω δεδομένα λοιπόν σας γνωστοποιούμε ότι δεν συμφωνούμε με την εξόρυξη αυτή και δεν αποδεχόμαστε την υφαρπαγή του φυσικού πόρου του χωριού μας και την απομάκρυνσή του από τον τόπο μας, αφήνοντάς μας τη σκόνη, τις ζημιές και την καταστροφή.

Είναι αδιανόητο να σχεδιάζεται η εξόρυξη ενός ορυκτού από έναν τόπο χωρίς να προκύπτει ωφέλεια για τον ίδιο τον τόπο».