Και θρησκευτικό τουρισμό προτείνει η Βουλγαρία…στον Έβρο ακόμα συζητάμε…

Δυνατότητα διακοπών έδωσε για τις μέρες και τις νύχτες των εορτών, ένα ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι της Βουλγαρίας, το Μπάτσκοβο ή Μονή της Θεομήτορος της Πετριτσονίτισας, που χρονολογείται από το 1083 και βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης, στην ευρύτερη περιοχή της Φιλιππούπολης (Πλόβντιφ). Ενα μοναστήρι στο οποίο συνυπάρχει η βυζαντινή, η βουλγάρικη και η γεωργιανή παράδοση. Οποιοσδήποτε, Βούλγαρος ή αλλοδαπός, μπορούσε να ζήσει μια μοναδική εμπειρία, να περάσει τις ημέρες των εορτών με όλο το τυπικό της ορθόδοξης εκκλησίας δίπλα στους μοναχούς και συγχρόνως να διαμείνει σε κελιά της μονής, που έχουν μετατραπεί σε δίκλινα δωμάτια με τις ανέσεις ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, ενώ διατίθενται και… διαμερίσματα, με έπιπλα εποχής στο στυλ του ροκοκό και του μπαρόκ.

Κι όλα αυτά έναντι ενός χαμηλού αντίτιμου που ανέρχεται στα 15 λέβα (1 ευρώ αντιστοιχεί σε 2 λέβα) το κρεβάτι για κάθε διανυκτέρευση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων είναι από 50 έως 70 λέβα. Όπως γράφει το Έθνος, οι προϋποθέσεις που θέτει το μοναστήρι είναι η ευπρέπεια, η απαγόρευση του καπνίσματος καθώς και της ελεύθερης κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο θα προσφέρεται όμως στα χριστουγεννιάτικα γεύματα και είναι ένα κόκκινο κρασί, παραγωγής του, όπως και το ρακί.

Με τη γνωστή λιτή και αυστηρή εικόνα των ελληνικών μοναστηριών, πολύ περισσότερο με το γνωστό ασκητικό τυπικό των αγιορείτικων, αυτή η εμπορική εκμετάλλευση ενός ιστορικού ορθόδοξου μοναστηριού προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, ακόμη και στη Βουλγαρία. Το Μπάτσκοβο έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια τις πύλες του στον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό και εκτός από τους Βούλγαρους δέχεται κάθε χρόνο περί τους 20.000 Ρώσους επισκέπτες κάνοντας… χρυσές δουλειές. Οι μοναχοί επίσης υπόσχονται όλες αυτές τις μέρες ένα αντιπροσωπευτικό μοναστικό μενού που ξεκινά πριν από την μέρα των Χριστουγέννων με νηστίσιμα φαγητά, όπως προβλέπει η ορθόδοξη παράδοση. Σούπες, σλαβικό στιφάδο, γεμιστές τηγανίτες χωρίς αβγά, σούπα πατάτας, νηστίσιμους αμπελοσαρμάδες, λάχανο στο φούρνο, πράσινα φασόλια, κομπόστες φρούτων παραγωγής του μοναστηριού κ.α. Το βράδυ της Παραμονής το τραπέζι περιλαμβάνει φαγητά χωρίς κρέας λαχανοντολμάδες και αμπελοσαρμάδες καθώς και όσπρια,- φασόλια και φακές, βραστό καλαμπόκι, αποξηραμένα φρούτα και παραδοσιακό ψωμί, το λεγόμενο χριστόψωμο.

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα ανήμερα περιλαμβάνει χοιρινό με λάχανο και τυρί του μοναστηριού και επιδόρπιο ψημένη κολοκύθα με μελάσα. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία.

Εντυπωσιακό είναι το οστεοφυλάκιο του Μπακουργιάννη, που αποτελεί μια σπάνια ταφική εκκλησία με δύο ορόφους, που στο πάνω μέρος είναι εκκλησία και στο κάτω τάφος, ενώ είναι από τα παλιότερα σωζόμενα τμήματα της μονής.

Εξωτερικά μοιάζει με ένα απροσπέλαστο κτίσμα που θυμίζει συροπαλαιστινιακούς νεκροθαλάμους. Στο μουσείο του μοναστηριού υπάρχει μια πλούσια συλλογή από εικόνες, βιβλία, το ξίφος του Φρειδερίκου του Α’ του Μπαρμπαρόσα, ένα σουλτανικό φιρμάνι του 1452, κ.α.