ΚΕΔΕ: Ζητά αναβολή στη 2ετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στους Δήμους

Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν μέλη του Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ απέναντι στην αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εφαρμόσει τη 2ετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρας συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Έβρου, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021.

Με ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη του Δ.Σ. ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του νόμου καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα νήπια.

Καθώς φαίνεται το πρόβλημα των κτιριακών υποδομών είναι υπαρκτό σε ολόκληρη τη χώρα, την ίδια ώρα που κατά την εφαρμογή της υποχρεωτικής 2ετούς φοίτησης των νηπίων θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο! Τα ήδη υπάρχοντα νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε πυλωτές, καταστήματα και προκάτ στη χώρα καλούνται να βρουν λύση στη δημιουργία επιπλέον τάξεων ώστε να χωρέσουν τους μικρούς μαθητές.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπούς. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουν να υπάρξει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι γονείς θα μπορούν προαιρετικά να επιλέξουν αν επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς.

ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα μας η ασφάλεια των νηπίων

Με αφορμή το σχετικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση μιας απόφασης χωρίς να είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφαλής στέγαση των νηπίων.

Όπως επισημαίνει, “είναι αδιανόητο να ζητείται από τους δήμους η υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων αλλά και μικρότερων, στα νηπιαγωγεία όταν μάλιστα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Το πρόβλημα δε λύνεται με προκατ αίθουσες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Για την Αυτοδιοίκηση, προτεραιότητά είναι η ασφαλής στέγαση των προνηπίων κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν μάλιστα σε διευρυμένο ωράριο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι”.