ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021 / Κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ αναβαθμίζεται και πολλαπλασιάζεται σε όγκο και ποιότητα, με διαδοχικές κοινές ασκήσεις, αλλά και μονιμοποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται στον διάλογο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τη φράση «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε Σούδα του Βορρά».

Ενδεικτική των προθέσεων της αμερικανικής πλευράς η εντυπωσιακή αποβίβαση των αμερικανικών δυνάμεων προ ημερών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ φέτος στην Ευρώπη, της «Defender Europe 2021»

Στη λογική της μονιμοποίησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή εντάσσεται και η διεξαγωγή μιας σειράς από κοινές χερσαίες ασκήσεις των Αμερικανών με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με πρώτη την άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Πετροχώρι της Ξάνθης στις 18 και 19 Μαΐου (σ.σ. σε συνέχεια της άσκησης «Thracian Cooperation 2021» στις 16 Μαρτίου, με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1 και τα ΤΟΜΑ Bradley M2).

Διαβάστε ακόμη  Πολιτική δραστηριότητα ΚΟ ΑΜΘ του ΚΚΕ

Στον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» αναμένεται να λάβουν μέρος άρματα μάχης και μηχανοκίνητο πεζικό.

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα, βρίσκονται εν τω μεταξύ τα δώδεκα F-15 Eagle της USAFE που θα λάβουν μέρος σε δύο ασκήσεις: μία υπό την επωνυμία «EARLY BIRD» που θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 μαζί με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας και την «ASTRAL KNIGHT 21», η οποία εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Παράλληλα στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση δυνάμεων για την άσκηση «Κλεμμένος Κέρβερος 21 (Stolen Cerberus 21)» που αφορά εκπαίδευση σε αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα, πτήσεων χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών από το πεδίο της μάχης.

protagon