Κιμαδόπιτα με γιαούρτι

Αυτήν την φορά μαζί με τον κιμά και τα κρεμμύδια έβαλα και λίγο γιαούρτι για να σπάσει η γεύση του κρεμμυδιού! Η γεύση το ίδιο νόστιμη αλλά πιο ελαφριά!! Και για να μην μου γίνει πολύ ζουμερή έβαλα και ελάχιστο σιμιγδάλι για να ρουφήξει τα υγρά…. Το μόνο που έχω να πω είναι ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ!

Υλικά:

  • 400γρ. κιμάς βόειος
  • 4 κρεμμύδια στο μούλτι
  • 60ml ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι νερό
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι σύμφωνα με την γεύση
  • 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 100γρ. βούτυρο + 50ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

Τί κάνουμε:

  • Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα πολτοποιημένα κρεμμύδια για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά όσο να ασπρίσει ο κιμάς.
  • Σβήνουμε την φωτιά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αφού κρυώσει προσθέτουμε το γιαούρτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Έχουμε λειώσει το βούτυρο για τα φύλλα.
  • Προσθέτουμε στο λειωμένο βούτυρο το ελαιόλαδο και λαδώνουμε το ταψί μας καλά.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και απλώνουμε δύο τα οποία θα βγαίνουν από το ταψί και θα καλύπτουν τον πάτο του το μισό από την μία και το μισό από την άλλη μεριά κατά πλάτος.
  • Πάνω σε αυτά διπλώνουμε στην μέση ένα φύλλο και το βάζουμε στον πάτο που τον πιάνει όλον.
  • Λαδώνουμε σταλάζοντας με το πινέλο.
  • Πάνω εδώ βάζουμε σε πιέτες δύο φύλλα κατά μήκος που θα πιάσουν πάλι όλο το ταψί.
  • Εκεί πάνω βάζουμε το ⅓ της γέμισης.
  • Πάνω του βάζουμε άλλα δύο φύλλα σε πιέτες κατά μήκος και σε αυτά απλώνουμε το ½ της υπόλοιπης γέμισης.
  • Πάνω βάζουμε άλλα δύο φύλλα σε πιέτες και την υπόλοιπη γέμιση.
  • Κλείνουμε με τα φύλλα που κρέμονται από το ταψί και τα λαδώνουμε.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, σε μένα ήταν δύο, και τα λαδώνουμε στάζοντας με το πινέλο, ενώ τα βάζουμε προς τα μέσα στις άκρες του ταψιού.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι+βούτυρο πάνω και χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.

Από τη σελίδα συνταγών της Τατιάνας: https://as-mageirepsoume.com/