Κλείνει ο αγωγός Nord Stream 1. Ζοφερά σενάρια για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σήμερα η εταιρεία Gazprom, αναμένεται να θέσει εκτός λειτουργίας τον αγωγό Nord Stream 1 για 10 ημέρες, στα πλαίσια προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού, με τα ευρωπαϊκά κράτη να εκφράζουν έντονους φόβους και προβληματισμό, για το αν τελικά θα ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα του αγωγού, μετά την περάτωση της προγραμματισμένης 10ημερης συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1.

Σφοδρότατη ανησυχία επικρατεί σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, όσο η Μόσχα εμμένει στα δικά της παιχνίδια με την στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου, με αυτήν την ανησυχία να μεταφέρεται έως τον Ευρωπαϊκό νότο, όπου οι κυβερνήσεις δεν αποκλείουν ένα ντόμινο διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην περίπτωση που η  εταιρεία Gazprom είτε κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στις κεντρικές χώρες, είτε κλείσει την κάνουλα του αγωγού Turk Stream από όπου εφοδιάζεται η Ελλάδα.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει την Ρωσία να διακόπτει την παροχή του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη, ίσως χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου. Ενώ φυσικά σε ένα τέτοιο σενάριο ο εκτροχιασμός στις τιμές πώλησης ρεύματος και αερίου, είναι βέβαιος και δεδομένος.

Η Ελλάδα αν και βρίσκεται σε μία πιο προνομιακή θέση ως προς την ενεργειακή της επάρκεια, σε σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, πιθανόν να χρειαστεί σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο λείψει για εβδομάδες, να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στις βιομηχανικές τις μονάδες.

Ευρωπαίοι αναλυτές, υποστηρίζουν πως η 21η Ιουλίου θα αποτελέσει μία ημερομηνία ορόσημο κατά την οποία θα φανεί αν η Ρωσία θα επιστρέψει το αέριο στον αγωγό η αν τελικά οι Ρώσοι επικαλούμενοι την ανάγκη επέκτασης των τεχνικών εργασιών στον αγωγό Nord Stream 1, θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν παρατεταμένο ενεργειακό στραγγαλισμό.

Να επισημανθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει επιδοθεί σε ένα νέο ράλι ταχύτητας, αγγίζοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η εταιρεία Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού, ενώ κάποια κράτη έχουν ήδη αποκοπεί από τον αγωγό.

Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει κανονικά την παροχή του αερίου μετά το πέρας των εργασιών της προγραμματισμένης συντήρησης στον αγωγό. Υποστηρίζοντας ότι προβλήματα ή διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του αγωγού θα οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πριν  από λίγες ημέρες ότι θα «σπάσει» τις κυρώσεις και θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Σε περίπτωση που διακοπεί εντελώς η παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού, εκφράζονται φόβοι για το αν η Ευρώπη θα διαθέτει επαρκή αποθέματα αερίου για τον Χειμώνα.

Σε ένα ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης διακοπής αερίου η Γερμανία καθώς και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία τεράστια οικονομική ζημιά.

Ηδη ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper ζητούν κρατικές ενισχύσεις, ενώ η Γαλλία προχώρησε στην κοινωνικοποίηση του κολοσσού της Edf.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου, θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς έχει διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας (LNG, λιγνίτη και αέριο από τον αγωγό TAP). Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο συνέδριο του Economist, σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο κοπεί, σε όλη την Ευρώπη θα επικρατήσει το χάος.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν επαρκώς νοικοκυριά αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις, ίσως χρειαστεί να μειωθεί η κατανάλωση από τους βιομηχανικούς χρήστες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δεν αποκλείει και ο ίδιος το σενάριο διακοπής του ρωσικού αερίου, ο οποίος παρουσιάζοντας το Plan B της χώρας, με απόλυτη προσοχή στις διατυπώσεις του, μιλά για ‘’δυνατότητα ικανοποιητικής ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο σενάριο’’.

Η ΔΕΗ αυτή την στιγμή έχει θέσει σε λειτουργία και τις επτά λιγνιτικές μονάδες που διαθέτει, συνολικής ισχύος πάνω από 2,3 Γιγαβάτ, στα τέλη του μηνός το πλωτό δεξαμενόπλοιο που έφτασε στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας θα είναι δυνατόν να αποθηκεύει πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ενώ και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλό καύσιμο είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα καυτό εξάμηνο, ενώ προβλέπουν παράλληλα την εκτόνωση – αποκλιμάκωση αυτής της ενεργειακής κρίσης, έπειτα από 2-3 χρόνια.