Κωνσταντινούπολη: Περιπέτεια 43 ωρών για Ελληνίδα πανεπιστημιακό και τον 15χρονο γιό της

Τους κράτησαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου κάτω από κακές συνθήκες και τελικά τους απέλασαν…

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε προκλητικές δηλώσεις στην Κομοτηνή περί «τουρκικής» μειονότητας και «ανθρώπινα δικαιώματα» οι τουρκικές αρχές της Κωνσταντινούπολης κρατούσαν παράνομα στις φυλακές του αεροδρομίου επί 43 ώρες μια Ελληνίδα πανεπιστημιακό και τον 15χρονο γιό της….

Πρόκειται για τη Δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία την περασμένη Παρασκευή ταξίδεψε αεροπορικώς από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη προκειμένου να έχει σειρά επαφών με Τούρκους πανεπιστημιακούς. Μαζί της ήταν και ο ανήλικος γιο της, ηλικίας 15 ετών.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι επιβάτες πήγαν για έλεγχο διαβατηρίων, η κ. Ευσταθιάδου μαζί με τον γιο της, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή του αεροδρομίου!

Όπως ήταν φυσικό η κ. Ευσταθιάδου ζήτησε να μάθει τους λόγους της σύλληψης τους… Οι Τούρκοι αστυνομικοί της είπαν ότι έχουν αυτές τις εντολές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών!

Μάλιστα ήθελαν να βάλουν τον 15χρονο γιό της μόνο του στα ανδρικά κρατητήρια γεγονός που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας της σθεναρής αντίδρασης της μητέρας του…

Μάνα και γιός κρατήθηκαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου επί 43 ώρες, κάτω από άθλιες συνθήκες και τελικά απελάθηκαν, χωρίς να τους δοθεί η παραμικρή εξήγηση και έφτασαν καταταλαιπωρημένοι στην Αθήνα τα μεσάνυχτα…

Διαβάστε ακόμη  2 αθλητές του ΟΦΘΑ στη λίστα των καλύτερων επιδόσεων της ΚΟΕ σε πισίνα 25μ. στην κατηγορία των προαγωνιστικών ηλικιών

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, είναι κόρη του αείμνηστου λαογράφου και συγγραφέα Στάθη Ευσταθιάδη, ιδρυτή του συλλόγου Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης. Σήμερα πρόεδρος του Φάρου Ποντίων είναι η κ. Ευσταθιάδου. Η ίδια έχει επισκεφθεί τον Πόντο δεκάδες φορές, πραγματοποιώντας καταγραφές τοπωνυμίων, κάστρων και πολλών άλλων λαογραφικών στοιχείων.

Να τονιστεί ότι πριν από ενάμιση χρόνο, στο ίδιο αεροδρόμιο συνελήφθη και στη συνέχεια απελάθηκε ο σύζυγος της κ. Ευσταθιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος είναι ηθοποιός και πρόεδρος του σωματείου διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Μωμόγεροι».

Ο κ Αλεξανδρίδης μόλις πληροφορήθηκε την περιπέτεια της συζύγου και του γιού του, γνωστοποίησε το θέμα μέσω Facebook γράφοντας :

«Eyvah karadenizli R. T. Erdoğan!

Εμένα με φοβήθηκες! Το καταλαβαίνω…

Είμαι Ματσουκάτες – Maçkalı και άνθρωπος του πολιτισμού.

Είμαι “επικίνδυνος” για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας!!

Από τον 15χρονο γιο μου τι φοβήθηκες και από τη γυναίκα μου και τους κρατάς εδώ και 43 ώρες στα μπουντρούμια του αεροδρομίου Sabiha Gokçen???

Υ.Γ. Τώρα το βλέπω καθαρά το “τέλος” σου! Αυτοί που “υπηρετείς”, αυτοί θα σε “τελειώσουν”…

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ