Δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι των κατοίκων της Δαδιάς επιβεβαιώθηκαν. Μήνυμα από το 112 και από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητά από τους κατοίκους εσπευσμένα να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Σουφλί, καθώς οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει κοντά στον οικισμό της Δαδιάς και συγκεκριμένα στα 500 μέτρα από το χωριό με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια και να δίνουν μία άνιση μάχη με τον χρόνο, έτσι ώστε η φωτιά να μην κατακαύσει το χωριό της Δαδιάς. Η φωτιά ξεπέρασε πλέον τις αντιπυρικές ζώνες του οικισμού, απειλεί άμεσα τον οικισμό της Δαδιάς και οι επόμενες ώρες είναι απολύτως κρίσιμες, καθώς το θερμικό φορτίο είναι υψηλό και οι καιρικές συνθήκες, δεν ευνοούν τους πυροσβέστες.

Δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι των κατοίκων της Δαδιάς επιβεβαιώθηκαν, γενικευμένη απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού της Δαδιάς αυτήν την ώρα προς την Γιαννούλη – Σουφλίου, εξαιτίας εκτεταμένου μετώπου πυρκαγιάς που πιθανόν να απειλήσει τον οικισμό της Δαδιάς.

Στους κατοίκους του χωριού στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητά να εγκαταλείψουν το χωριό και τις οικίες τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς νωρίτερα, είχε πει ότι οι επόμενες ώρες και η νύχτα θα είναι δύσκολη. Όπως σημείωσε όλοι ελπίζουν πως η αντιπυρική ζώνη θα «αντέξει», ενώ γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί. Επί ποδός, πέρα από τους πυροσβέστες, βρίσκονται αστυνομικοί, οι ένοπλες δυνάμεις, κάτοικοι της περιοχής, οι δήμοι και συνεταιρισμοί υλοτόμων, που ξέρουν πολύ καλά την περιοχή και η συμβολή τους είναι σημαντική στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου. Για την ώρα δεν τίθεται θέμα εκκένωσης του οικισμού, ίσως όμως χρειαστεί να απομακρυνθούν ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας, εάν δημιουργήσουν προβλήματα οι καπνοί. Ήδη έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και η μεγάλη μάχη θα δοθεί από τις επίγειες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη  Τεράστια «μάχη» με τις φλόγες στη Θάσο να οριοθετηθεί το πύρινο μέτωπο στην που αναζωπυρώθηκε ένα 24ωρο αφού είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. ertnews.gr.

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr