Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν την περίοδο του Πάσχα για την εξέλιξη της διασποράς του κοροναϊού η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί και οι επιστήμονες τονίζοντας ξανά και ξανά πως εάν χαλαρώσουν τα μέτρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψουμε μέσα σε λίγες μέρες ότι «χτίζουμε» ως κοινωνία τόσο καιρό.

Για το λόγο αυτό πρώτο και βασικό μέτρο που πρέπει να υπακούσουμε είναι να παραμείνουμε σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου και να τηρήσουμε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο πήραν παράταση.

Επιστήμονες

Άλλωστε το πόσο καθοριστική είναι η περίοδος του Πάσχα έχουν φροντίσει να το εξηγήσουν με κάθε τρόπο πρώτος και καλύτερος ο επιστημονικός κλάδος.

Μόσιαλος: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε μέχρι το Πάσχα

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο Facebook: «Τα στοιχεία που έχουμε τώρα αντανακλούν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάρκεια της απόδοσης των μέτρων. Η περίοδος του Πάσχα θα είναι καθοριστική και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. […] Τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Δεν θα υπάρξει επαναφορά σε μερική κανονικότητα αν δεν διαφυλάξουμε ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».

«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα.

«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις» είπε.

«Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά» συνέχισε ο κ. Μόσιαλος για τα περιοριστικά μέτρα που έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Σύψα: Σύντομα θα βλέπουμε τα νούμερα των κρουσμάτων να πέφτουν

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, σχολίασε πως σύντομα πλέον η Ελλάδα θα βλέπει τα νούμερα των κρουσμάτων του κοροναϊού να πέφτουν.

«Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Σύψα τόνισε πως τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ, αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά, μια μείωση στους θανάτους.

«Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί, υπογράμμισε η ειδικός», σημείωσε.

Κυβέρνηση

Την άποψη πως η περίοδος του Πάσχα είναι και η κρισιμότερη ασπάζεται και η κυβέρνηση η οποία από την πλευρά της τις τελευταίες μέρες επεξεργάζεται νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπλοκαριστούν οι δρόμοι τις ημέρες του Πάσχα, να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους και φυσικά να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πώς αντιλαμβάνονται την κόπωση του κόσμου από τον εγκλεισμό, ωστόσο οι προσεχείς εβδομάδες είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην χώρα μας ενώ κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο ότι τα μέτρα δεν αφορούν την πλειοψηφία, αλλά τους απείθαρχους που δεν τηρούν τις οδηγίες.

Ποιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός νομού μόνο με έντυπο από το Taxis που θα δηλώνει ότι το μέρος στο οποίο μεταβαίνουν είναι η μόνιμη κατοικία τους, ενώ δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες, θα γίνονται σε κάποιες εκκλησίες σε κάθε περιφέρεια και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά για να μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από το σπίτι του.