Κορωνοϊός: Έχουμε δρόμο για το τείχος ανοσίας, λέει ο καθηγητής Μανωλόπουλος

«Ο ιός Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικός και θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί. Παρότι έχουν καταργηθεί οι μάσκες πρέπει να τις φοράμε ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος (πολιτιστικές εκδηλώσεις), γιατί είναι ακριβώς τα μέρη όπου βρίσκει έδαφος ο κορονοϊός ακόμη και εάν είμαστε εμβολιασμένοι, αλλά σίγουρα εάν είμαστε ανεμβολίαστοι» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ενώ εκτίμησε ότι θα αποφύγουμε το 4ο κύμα κορωνοιού τουλάχιστον όσο αφορά μεγάλο αριθμό νοσηλειών, εισαγωγών στη ΜΕΘ η θανάτων.

«Θα έχουμε μια αύξηση αλλά δεν είναι αντίστοιχη της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων γιατί πολλά άτομα που είναι κρούσματα τώρα είναι νέοι που έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα πολλοί από αυτούς είναι εμβολιασμένοι. Άρα ο πληθυσμός από τον οποίο θα προκύψουν τα σοβαρά κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες είναι μόνο οι μη εμβολιασμένοι, νομίζω θα είναι περιορισμένη η έκταση του κύματος αυτού» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο ένα τέλος της πανδημίας θα ερχόταν εάν εμβολιαζόμασταν όλοι ή ένα μεγάλο ποσοστό ώστε να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία αυτό όμως σύμφωνα με τον ίδιο από ότι, φαίνεται δεν θα συμβεί.

Διαβάστε ακόμη  Ο περιφερειάρχης και το τουρκικό Προξενείο

«Φαίνεται όμως ότι η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πολύ μεταδοτική μπορεί με κάποιο τρόπο να συμβάλλει γιατί θα μολύνει πολλά άτομα τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αφού θα μολυνθούν θα νοσήσουν θα αποκτήσουν ανοσία, άρα με αυτόν τον τρόπο θα συμπληρωθεί το πάζλ της ανοσίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί από αυτούς που θα νοσήσουν για να αποκτήσουν ανοσία θα νοσήσουν σοβαρά».

Σχολιάζοντας εάν είμαστε κοντά στο να αποκτήσουμε το λεγόμενο τοίχος ανοσίας είπε ότι έχουμε δρόμο ακόμη.

«Κάτι που έχει αλλάξει την τελευταία εβδομάδα είναι ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικό και έτσι η μεταδοτικότητα είναι μια από τις παραμέτρους που καθορίζει ποιο πρέπει να είναι το επίπεδο ανοσίας για να πέτυχουμε την συλλογική ανοσία. Οι τωρινοί υπολογισμοί λένε ότι πρέπει να φτάσουμε το 80%», κατέληξε.