Κορονοϊός – Λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου σε Ιωάννινα, Κρήτη, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την παρουσία ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων

Την εβδομάδα 15/2023, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 14/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικόφορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δέκα (6/10) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ), πτωτικές τάσεις σε τρεις από τις δέκα (3/10) περιοχές του ΕΔΕΛ, και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία από τις δέκα (1/10) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+39%) και στα Ιωάννινα (+44%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο Ηράκλειο (+29%), στην Αλεξανδρούπολη (+24%), στη Λάρισα (+20%) και στην Ξάνθη (+13%).

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Πλησιάζει η «ψυχρή λίμνη» - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-48%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική (-17%) και στο Βόλο (-15%).

Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+5%).

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου,των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Δείτε τον πίνακα του ΕΟΔΥ

λυματα, κορονοιος, εοδυ

Πηγή: ieidiseis.gr