Συνεχίζεται η δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Ισπανία καθώς ακόμη 849 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία μόλις ημέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό πλησιάζει τις 95.000.

Μετά και την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, η Ισπανία μετράει πλέον 8.189 νεκρούς από την πανδημία και περισσότερα από 94.000 κρούσματα. Περίπου 50.000 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ περί τους 20.000 έχουν θεραπευτεί. 

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μία ημέρα είχε καταγραφεί την Κυριακή, με 838 ασθενών του κορωνοϊού να καταλήγουν μέσα σε μόλις 24 ώρες. Η χθεσινή ελαφριά μείωση στον αριθμό των νεκρών (812) είχε κάνει τις υγειονομικές αρχές της χώρας να ελπίσουν ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι κοντά. Ωστόσο και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, 9.222 περισσότερα από χθες, δεν αφήνει πολλά περιθωρια για αισιοδοξία. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ πρότεινε σήμερα αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η επιδημία του νέου κορωνοϊού.

«Ίσως να πρέπει να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή ταμειακή ροή, ίσως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να πρέπει να είναι μεγαλύτερος», δήλωσε η Γκονθάλεθ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν προσπάθειες, αλλά υπάρχει ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε επίσης η ίδια.