Ραγδαία άνοδο παρουσιάζουν οι πωλήσεις μασκών στην Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με φαρμακοποιούς. Χαρακτηριστικά χθες Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και μετά τους φόβους που δημιούργησε το ξέσπασμα στην Ιταλία, πολίτες ανέφεραν στο evrosonline.gr ότι σε κάποια φαρμακεία οι μάσκες είχαν εξαντληθεί.

Μάσκες ακόμα υπάρχουν πάντως παρά την αύξηση στη ζήτηση. Οι περιπτώσεις φαρμακείων που δεν έχουν μάσκες είναι υπαρκτές και δεν αποκλείεται οι ελλείψεις να γίνουν πιο έντονες καθώς αναμένεται η ζήτηση να αυξηθεί και άλλο μετά το ύποπτο κρούσμα (μη επιβεβαιωμένο) στην Πάτρα.

Φόβοι στην Αλεξανδρούπολη εκφράζονται και από παράγοντες της αγοράς καθώς ένα ξέσπασμα του ιού στην Ελλάδα, κάτι που ειδικοί θεωρούν θέμα χρόνου, ενδεχομένως να ανακόψει τις αφίξεις Τούρκων και Βουλγάρων που τονώνουν την κίνηση στην εστίαση κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και να τηρούνται με αυστηρότητα οι κανόνες υγιεινής που μπορούν να περιορίσουν τυχόν μετάδοση του ιού.

Μέτρα ατομικής προστασίας

Διαβάστε ακόμη  Στην … Αφρική το πυροσβεστικό ελικόπτερο της Αλεξανδρούπολης

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

– Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

– Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

– Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.