Κορωνοϊός / Τα μέτρα για το Πάσχα – Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα 

Υποχρεωτική παραμένει η μάσκα προστασίας στα ΜΜΜ, σχολεία, δομές Υγείας – Σύσταση για self test

Με μάσκες και σύσταση για self test θα εορταστεί το Πάσχα όπως ανέφερε η αθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού.

Βάσει στοιχείων που παρέθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η O2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.

«Θα πάμε στις εκκλησίες με μάσκες», τόνισε η καθηγήτρια αναφερόμενη στο Πάσχα ενώ συνέστησε να γίνεται ένα self test πριν δούμε ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας. Παράλληλα σημείωσε ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε σημεία όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τις δομές υγείας ακόμη και μετά την άρση της υποχρετικότητας.

Καινούρια κανονικότητα με ατομική ευθύνη

H πανδημία φαίνεται να ελέγχεται καθώς έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα, τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.  Η κα Γκάγκα, ανέφερε πως τα δύο τελευταία χρόνια, κατά την εκτίμηση της, μας έδειξαν ότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά καινούρια πράγματα και έτσι έπρεπε να παρατηρήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας, πράγμα που κάναμε.

«Ξεκινάμε σε μια καινούρια κανονικότητα που μπορούμε νομίζω να την προχωρήσουμε», τόνισε η κα Γκάγκα επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί.

Ο ιός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπουμε σαφή ύφεση παγκοσμίως όσον αφορά την πανδημία έκανε λόγο ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως εξήγησε, βλέπουμε ότι μειώνονται οι διαγνώσεις κάτω από ένα εκατομμύριο, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από την έναρξη του κύματος της Όμικρον.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Ανέφερε πως μειώθηκαν κατά 14% οι ασθενείς που πεθαίνουν, οι θάνατοι μειώνονται και φτάνουν σε επίπεδα έναρξης της πανδημίας. Οι 40 από τις 47 χώρες δείχνουν βελτίωση όσον αφορά την διασπορά. Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα συνολικά μειώθηκαν οι διαγνώσεις κατά 27%, μειούμενη  είναι επίσης και η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Βλέπουμε μαζική μείωση των δεικτών αναμένουμε επιπρόσθετη βελτίωση της εικόνας στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες, τόνισε και ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να εξαφανιστεί ο ιός». Παράλληλα, απίθανο έκρινε ο καθηγητής να δούμε έξαρση του ιού μέσα στο καλοκαίρι δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια.