Κορυφώνεται η σύγκρουση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της ένοχης κυβέρνησης

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η μεγάλη επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Από τα κυβερνητικά έδρανα πετούν τη μπάλα στην εξέδρα προσπαθώντας να μετατεθεί η συζήτηση σε άλλα θέματα με λογικά άλματα, απύθμενη υποκρισία και αλαζονεία. Αντί να απολογηθούν με δεδομένα πλέον τα επίσημα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, γαλάζιοι βουλευτές ανέβασαν τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο ακόμα μίας επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου.

Ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις άφησαν χθες οι ομιλίες υπουργών -μπλεγμένων σε σκάνδαλα- Άδωνη Γεωργιάδη, Γιώργου Γεραπετρίτη και Κωνσταντίνου Μαραβέγια, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, λίγες ώρες πριν αναγκαστεί να βρεθεί απολογούμενος στη Βουλή.

Στο μεταξύ η «γαλάζια» πλειοψηφία αποφάσισε η συζήτηση των 2,5 ημερών με μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις μέχρι τις 3 το πρωί, με επιχείρημα το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει σκοτάδι στη διαδικασία και ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να εκφράζουν ενστάσεις.

Με στοιχεία και ονόματα

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε νωρίτερα τα αδιάσειστα στοιχεία της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κωστή Χατζηδάκη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε ως εγκέφαλο παρακρατικού μηχανισμού.

Tα έξι πρόσωπα που επιβεβαιωμένα πλέον παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν εκτός από τον υπουργό Εργασίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Θεόδωρος Λάγιος και Αριστείδης Αλεξόπουλος. (Βλ. Το προφίλ των έξι παρακολουθούμενων).

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας είπαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25, και η Ελληνική Λύση. «Ψηφίζουμε τη μομφή κατά της κυβέρνησης. Δεν την ψηφίζουμε τώρα. Εμείς τη μομφή την έχουμε ψηφίσει, από την πρώτη στιγμή, στο δρόμο, στους αγώνες των σωματείων, του λαϊκού κινήματος που παλεύουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και εξέφρασε παράλληλα «μομφή και στον ΣΥΡΙΖΑ» καταγγέλλοντας ότι η όξυνση είναι τεχνητή, παραπλανητική και υποκριτική. «Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον αλλά μαζί έχουν ψηφίσει το τερατώδες πλαίσιο της ΕΕ, που επιτρέπει να παρακολουθούνται οι πάντες και να μην δίνει λογαριασμό κανένας», είπε.

Διαβάστε ακόμη  Αποκαλυπτήρια γλυπτού από τα καμένα δένδρα του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι η απάντηση στην τοξικότητα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοβαρή και θεσμική μας συμπεριφορά. «Θα ήταν μεγαλειώδης πράξη, αν ο πρωθυπουργός έλεγε έκανα λάθος, μου ξέφυγαν πράγματα και ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό, δεν θα επαναληφθεί και εγώ ο ίδιος μαζί με όλη την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, θα κάνω ότι μπορώ να διορθώσω τα πράγματα. Θα ήταν μεγαλειώδης ηθική και πολιτική πράξη» είπε ο Χάρης Καστανίδης στην τοποθέτησή του αργά το βράδυ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συσκοτίσει αντί να βοηθήσει να φωτιστεί η σκοτεινή υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ενώ υπεραμύνθηκε πλήρως των χειρισμών του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου τονίζοντας ότι έχει εκ του συντάγματος υποχρέωση να ελέγξει τους παρόχους και να ενημερώσει βουλή και αρχηγούς κομμάτων.

«Τέθηκε το ερώτημα αν το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών μετετράπη σε πλημμέλημα. Ενημερώστε κύριε κυβερνητικέ εκπρόσωπε τους εκπροσώπους σας ότι, το άρθρο του ποινικού κώδικα προβλέπει ότι όταν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών θέτει εν κινδύνω θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος -κατά το άρθρο 134 του ποινικού κώδικα- πρόκειται περί κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη. Μην επαναλαμβάνεται πράγματα τα οποία κινούνται στο χώρο της ημιμάθειας». «Θέτω ένα ερώτημα απλό. Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί το έγγραφο της ΑΔΑΕ ότι υπήρξαν πρόσθετες παρακολουθήσεις πέραν από αυτές που γνωρίζαμε; Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό», κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

Στη συνέχεια η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αυταρχισμό, εξουσιομανία και για μέθη και βουλιμία εξουσίας» αλλά και «λογική δολοφονίας χαρακτήρων προσπαθεί να διαβάλει την ΑΔΑΕ, η οποία απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της». «Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε να παρακολουθούν υπουργούς και Ένοπλές Δυνάμεις κρυπτώμενος πίσω από λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ίδιος όμως είναι κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας και αυτά είναι πλέον αποδεδειγμένα. Και εδώ σήμερα, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και όχι γενικά και αόριστα. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Ναι ή όχι;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: efsyn.gr