Κώστας Δουνάκης : Έτσι όπως κινείται  σήμερα η αγορά, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν 

Προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης και τονίζουν, πως έτσι όπως κινείται σήμερα η αγορά, δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Δουνάκης «πέρυσι με φέτος υπάρχει μια αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές που αγγίζει περίπου το 80 με 90% . Πέρυσι το καλαμπόκι είχε 25 λεπτά, ενώ σήμερα έχει 40 λεπτά. Το ίδιο και το κριθάρι. Τα δυο βασικά προϊόντα και το τριφύλλι που είναι η μηδική, που είναι απαραίτητα για να παραχθεί το ζώο και να παράγει γάλα και κρέας έχουν αυξηθεί δραματικά».

Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Δουνάκης είπε :«Το κακό με τους κτηνοτρόφους είναι ότι, δεν μπορούν να επιβιώσουν έτσι όπως κινείται σήμερα η αγορά. Θέλω να πω ,ότι δεν διαμορφώνουμε εμείς την τιμή του προϊόντος ,αλλά την διαμορφώνουν οι έμποροι ,η ζήτηση και μετά πάμε εμείς και λέμε πόσο θα πουλήσουν. Εκεί είναι η όλη διαφορά. Δηλαδή θέλουμε να πουλήσουμε κάτι το οποίο θα καλύπτει τα έξοδα μας και έρχεται η αγορά ,ο έμπορος και σου λέει όχι, εγώ δεν το παίρνω τόσο, θα το πληρώσω πολύ λιγότερο και εκεί παθαίνουν την ζημιά οι κτηνοτρόφοι που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένοι από την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% που ανακοίνωσε το υπουργείο, ο κ. Δουνάκης είπε: «Δεν μας ικανοποιεί, είναι ένα πάρα πολύ μικρό βοήθημα γιατί δεν υπάρχει καμία μείωση στο κόστος. Το ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο εμείς το παίρνουμε και το αποδίδουμε. Δημιουργήθηκε μικρό κεφάλαιο κίνησης για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το ΦΠΑ δεν είναι κάτι που μένει στην τσέπη του παραγωγού».

Διαβάστε ακόμη  Ψήφισμα υπέρ της Παλαιστίνης φέρνει στο ΠΣ ΑΜΘ η«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Σχετικά με το πασχαλινό τραπέζι και ποια θα είναι η τιμή φέτος στα αμνοερίφια , ο κ. Δουνάκης εκτίμησε, ότι πέρυσι λόγω κορονοιού δεν πήγαν καλά οι τιμές ,ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό φέτος θα αλλάξει, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πουλήσουν τα κοπάδια τους και να αλλάξουν χώρα.

«Πέρυσι δεν πήγαν καλά οι τιμές λόγω κορονοϊού. Φέτος ευελπιστούμε, ότι οι τιμές θα είναι πιο αυξημένες, γιατί διαφορετικά οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πουλήσουν τα κοπάδια τους και να αλλάξουν χώρα. Ακούγεται, ότι φέτος η αγορά θα είναι λίγο πιο πάνω. Το ζητούμενο είναι εάν ο καταναλωτής μπορεί να δεχτεί την αύξηση και να αγοράσει, γιατί εάν πούμε, ότι η ζήτηση είναι γύρω στα 4 ευρώ το κατσικάκι και στα 3,70 ευρώ το αρνί θα είναι ακριβό για τον καταναλωτή. Όλη αυτή η κατάσταση θα είναι δύσκολη όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ισορροπία στην αγορά» κατέληξε ο κ. Δουνάκης.

Πηγή ErtNews