Κρατούν τα στόματα κλειστά για τους θανάτους σε Θράκη – Μακεδονία

Family members of JBS USA meat packing plant employee Saul Sanchez guide his casket at his funeral after he died of coronavirus disease (COVID-19) in Greeley, Colorado, U.S., April 15, 2020. REUTERS/Jim Urquhart

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Μακεδονίας της Κυριακής» σχεδόν το 62% των συνολικών θανάτων στη χώρα καταγράφεται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Πιο συγκεκριμένα,  μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2020 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας σε όλη τη χώρα, είχαν χάσει τη ζωή τους 2.713 άτομα, εκ των οποίων οι 1.677 θανόντεςκαταγράφονται σε νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτό σημαίνει πως 3 στους 5 πέθαναν σε κάποιο νοσοκομείο της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ εκτιμάται πως ένας στους πέντε θανάτους που καταγράφονται στη χώρα είναι στη Θεσσαλονίκη.

Η εφημερίδα αναζήτησε τον ακριβή αριθμό των νεκρών στη Θεσσαλονίκη από την έναρξή της πανδημίας. Κανείς από τους εκπροσώπους εργαζομένων, διοικήσεων νοσοκομείων, πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν μπόρεσε να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Στον ΕΟΔΥ μάλιστα, απεστάλη και σχετικό αίτημα να παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία στη «ΜτΚ» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ωστόσο ακόμα αναμένεται η επίσημη απάντηση….

Οι περισσότεροι από τους δεκάδες ανθρώπους με τους οποίους ήρθε η «Μ» σε επικοινωνία και είναι αρμόδιοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των κρουσμάτων, δήλωσαν… αναρμόδιοι να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα. 

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες

Όπως λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» έμπειρος αυτοδιοικητικός με δεκαετίες ενασχόλησης με τα κοινά «βαδίζουμε στο άγνωστο. Ρωτάμε τους ειδικούς και κανείς δεν μας απαντά. Ρωτάμε για τους νεκρούς και κανείς δεν μας λέει έναν συγκεκριμένο αριθμό. Όλοι αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν. Για να μάθουμε επικοινωνούμε με τους δημοσιογράφους ή με γνωστούς που έχουμε στις σχετικές υπηρεσίες των δήμων».

«Είναι απαραίτητο να γίνει γνωστός ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και οι πολίτες. Η απόκρυψη στοιχείων και η μη δημοσίευση τέτοιων δεδομένων μόνο δεύτερες σκέψεις ή χαλάρωση προκαλούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία καταγραφής

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καταγραφής των θανόντων, αυτή έχει ως εξής: το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώνει τον συντονιστή, τομεάρχη και υπεύθυνο γιατρό για την καταγραφή όλο το 24ωρο, και εκείνος με τη σειρά του ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19. Τα στοιχεία συλλέγονται στο επιτελικό γραφείο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη συνέχεια ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να ανακοινωθεί η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση. Είναι πάντως απορίας άξιο πάντως πως τα νοσοκομεία ή οι διοικητές των ΥΠΕ δεν διατηρούν αρχεία με τους θανάτους που καταγράφονται σε κάθε μονάδα υγείας.