Κρυφό πέρασμα τζιχαντιστών ο Πέπλος λένε οι αρχές!

Ιδιαίτερα … δημοφιλής φαίνεται πως είναι ο οικισμός του Πέπλου, μεταξύ των φανατικών ισλαμιστών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που περνούν στην Τουρκία με προορισμό τη Συρία. Οι τζιχαντιστές και όχι μόνο, χρησιμοποιούν κυρίως μυστικά περάσματα στην περιοχή του Πέπλου και με τη βοήθεια Τούρκων συνδέσμων περνούν στην γειτονική χώρα. Όπως δηλαδή προσπάθησαν να κάνουν ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβικ μαζί με τον Αλ Χασάνι Αμέρ που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη με δύο χαντζάρες στον σάκο τους και εισιτήρια για το χωριό Πέπλος στις τσέπες τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, περίπου 1.500 φανατικοί ισλαμιστές με ευρωπαϊκά διαβατήρια χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για να περάσουν στην Τουρκία την τελευταία τριετία, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα σε ένα ιδιότυπο κέντρο αφίξεων και αναχωρήσεων από και προς τη Συρία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα μυστικά περάσματα στην περιοχή Πέπλος έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενημερωθεί για πιθανές κινήσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπιστεί άτομα στη λεγόμενη «απαγορευμένη ζώνη» ή «ζώνη στρατού». Ωστόσο, μέχρι στιγμής εκτός από την περίπτωση των δύο Σουηδών δεν έχουν συλληφθεί άλλοι φανατικοί ισλαμιστές που χρησιμοποίησαν αυτόν τον τρόπο για να περάσουν στην Τουρκία.

Πώς γίνεται το “μπες-βγες”
Η διαδικασία εισόδου στην Ελλάδα και εξόδου από αυτή για έναν φανατικό ισλαμιστή δεν είναι τυχαία και περνάει από στάδια. Σε πρώτη φάση, χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό του διαβατήριο από δυτική χώρα (στην περίπτωση του Μπεκτάσεβικ ήταν σουηδικό), φτάνει στην Αθήνα χωρίς πουθενά να έχουν καταγραφεί τα στοιχεία του.
Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, αφού στη συνέχεια πρέπει να βγει από την Ελλάδα χωρίς να δείξει το διαβατήριό του, καθώς για πολλούς από αυτούς υπάρχει ειδική σήμανση διακριτικής παρακολούθησης που περιλαμβάνει από ενημέρωση των ευρωπαϊκών Αρχών για τις κινήσεις του, μέχρι και επιτόπου σύλληψή του.
Στην Αθήνα, όπως περιγράφουν οι απόρρητες αναφορές υπηρεσιών, θα παραμείνει από μία έως επτά ημέρες περιμένοντας το ΟΚ για να ταξιδέψει προς τον Εβρο όπου θα τον περιμένει ο σύνδεσμος.
Το διάστημα αυτό κρύβεται σε σπίτια ομοεθνών του και μόλις ειδοποιηθεί ταξιδεύει με το λεωφορείο μέχρι το χωριό Πέπλος για να περάσει απέναντι.
Για το αντίστροφο δρομολόγιο, να μπουν δηλαδή από την Τουρκία στην Ελλάδα γυρνώντας από την εμπόλεμη ζώνη, οι «ξένοι μαχητές» συνήθως περνούν από τα ελληνικά σύνορα, μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες των 2-3 ατόμων, ηλικίας μικρότερης των 40 χρόνων ή ως μέλη κομβόι ανθρωπιστικών αποστολών.
Οι ελληνικές Αρχές, ήτοι Αστυνομία, Λιμενικό και ΕΥΠ, βρίσκονται σε συνεχή επαφή κυρίως με τις γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες. Ετσι γίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αποδέκτες πληροφοριών από αντίστοιχες υπηρεσίες για το ταξίδι που ετοιμάζουν «ξένοι μαχητές» περνώντας από την Ελλάδα.
Μάλιστα η Ιντερπόλ εκτιμά ότι τους τελευταίους μήνες ταξίδεψαν στη Συρία μέσω Ελλάδας περίπου 150 «ξένοι μαχητές» και επέστρεψαν και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος 50 από αυτούς, ενώ υπολογίζεται ότι στην ελληνική επικράτεια το τελευταίο διάστημα βρίσκονται δεκάδες φανατικοί ισλαμιστές (ενεργοί ή εν υπνώσει), που είτε ζουν είτε επισκέπτονται προσωρινά τη χώρα προκειμένου να μεταβούν ή να επιστρέψουν από τα μέτωπα της Συρίας.

Newsroom Alexpoli.gr