Κυρίως θεωρίες άκουσαν φορείς και κάτοικοι του Έβρου από την Επιτροπή Τριαντόπουλου

Θεωρίες, διαπιστώσεις, γενικόλογους στόχους και πολλά «θα» άκουσαν κάτοικοι και φορείς του Έβρου που βρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση με θέμα την ανασυγκρότηση του νομού μετά τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Αντιπεριφερειάρχη Εβρου Βασίλη Δελησταμάτη, ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος της  Επιτροπής για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Μέλος της Ειδικής Επιτροπής  Φώτιος Μάρης, καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, μέλος επίσης  της Ειδικής Επιτροπής  και επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που παρέστησαν στην εκδήλωση αποχώρησαν προτού ολοκληρωθεί η εκδήλωση, κουνώντας το κεφάλι με αποδοκιμασία ίσως και με απογνωση, αφού μαλλον όσα αναφέρθηκαν από τους ομιλητές δεν τους ικανοποίησαν. Επιπλέον, κάποια στιγμή ένας ελαιοπαραγωγούς μετά από δύο ώρες τοποθετήσεων από φορείς και μέλη της Επιτροπής, ζήτησε με αγωνιώδη τρόπο απαντήσεις για τα καμένα ελαιόδεντρα του, χωρίς όμως να του δοθεί ο λόγος, αφού θα έπρεπε για να περιμένει να τοποθετηθεί στο τέλος.

Επίσης χαρακτηριστικά είναι τα παράπονα των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου κυριων Ζαμπούκη και Καλακίκου για τις μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης και για το γεγονός ότι στην Επιτροπή δεν συμμετέχουν ούτε καν οι ίδιοι, παρά την τεράστια καταστροφή στους Δήμους τους ενώ αντίστοιχο σχόλιο υπήρξε και από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Μενέλαο Γαρδικιώτη ο οποίος αναρωτήθηκε πώς θα γίνει η ανασυγκρότηση του Εβρου όταν στην Επιτροπή δεν συμμετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος κτηνοτρόφων και αγροτών.

Απαντώντας σε αυτό ο κυριος Τριαντόπουλος δεν έκρυψε την ενόχληση του λέγοντας πως ακόμη δεν άρχισε η Επιτροπή κι έχουμε ήδη ενστάσεις. Είπε πως η Επιτροπή συστάθηκε από την κυβέρνηση που θα κληθεί να υλοποιήσει όσα αποφασιστούν και από τους τοπικούς φορείς που θα έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή… Αργότερα ο κύριος Τριαντόπουλος ενοχλήθηκε και από τις συγκρίσεις με τη Θεσσαλία, στις οποίες αναφέρθηκαν ευλόγως φορείς του Εβρου κυρίως αναφορικά με τις αποζημιωσεις που στη Θεσσαλία τρέχουν πολύ πιο γρήγορα . «Ευτυχώς στον Εβρο δεν είχαμε την καταστροφή που είχαμε στη Θεσσαλία . Δεν είναι ευχάριστο να γίνονται συγκρίσεις, εντολη του Πρωθυπουργού είναι να γίνει στο Έβρο, ότι θα γίνει και στη Θεσσαλία». Ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε σε τίποτα συγκεκριμένο αναφορικά με την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του έργου παρά μόνο σε γενικόλογα μέτρα στηριξης για το δημογραφικό, τις υποδομές, την οικονομία κυρίως στον βόρειο και κεντρικό Έβρο ώστε να μην υπάρχει διαιώνιση των ανισοτήτων σε σύγκριση με το νότο, όπου επίσης θα υπάρξουν οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν. Μάλιστα σημειωσε πως τα αμεσα εμπροσθοβαρή αναπτυξιακά μέτρα για κατοίκους και επιχειρήσεις, πρωτογενή τομεα και δημογραφικό θα ανακοινωθούν αρχές του ’24…

Διαβάστε ακόμη  Στα…μετόπισθεν της σύγκρουσης κυβέρνησης – αγροτών ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης

Οσο για τον κύριο Μπένο παρουσίασε το σχέδιο της Ευβοιας, όπου όπως ειπε 2,5 χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά τα μισα έργα απ’ όσα σχεδιάστηκαν έχουν υλοποιηθεί. Τα άλλα μισά ακόμη εκτελούνται… Μάλιστα σημείωσε πως το ιδιο μελετητικό γραφείο που έκανε τις μελέτες και για την Ευβοια θα αναλάβει και τον πρώτο κύκλο των μελετών για τον Εβρο, με απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο… Κατά τα άλλα, το πόρισμα της Διακομματικής είπε πως είναι «χρυσάφι» και πως ως τον Σεπτέμβριο του 2024 στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο και να περάσουμε στην χρηματοδότηση και εκτέλεση των έργων.

Ακούστηκαν αρκετά παράπονα από τοπικούς φορείς για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, για αθωράκιστες περιοχές και περιουσίες απέναντι στις πλημμύρες, για ερημοποίηση του Εβρου από ανθρώπινο δυναμικό, για παύση πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων ενώ εκφράστηκε αγωνία για τις ανεμογεννήτριες στα καμένα, όπου υπήρξε διαβεβαίωση ότι αυτές οι επενδύσεις θα παραμείνουν σε αναστολή.