Σχεδόν 1 στους 100 ανθρώπους ταλαιπωρείται από αυτή κάποια στιγμή στη διάρκειας της ζωής του, μεταξύ της εφηβείας και της ηλικίας των 40.

Ο λόγος για την κύστη κόκκυγος που αποτελεί μια πάθηση η οποία προσβάλλει πιο συχνά τους άνδρες παρά τις γυναίκες.

Αν νιώθετε εδώ και καιρό μια ενόχληση και υποψιάζεστε πως πρόκειται για κύστη κόκκυγος, δείτε παρακάτω ποια συμπτώματα σχετίζονται με αυτή και πώς μπορείτε να θεραπευτείτε οριστικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα η οποία χαρακτηρίζεται ως χρόνια, καθώς διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και τείνει να υποτροπιάζει. Επιστημονικά καλείται τριχοφωλεακό συρίγγιο και δημιουργείται συνήθως από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα ή από κάποια κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλλουν: μπορεί σε μερικούς ανθρώπους να εμφανιστεί μια μικρή διόγκωση στο σημείο που αποκαλούμε «ουρά» αλλά σε άλλους να προκληθεί μια μεγάλη και επώδυνη φλεγμονώδης μάζα (απόστημα).

Πέρα από τη μικρή διόγκωση ή το μεγάλο απόστημα, συχνά παρατηρείται σε περιπτώσεις κύστης κόκκυγος να εκρέει υγρό ή πυώδες υλικό από ένα δερματικό στόμιο της περιοχής που πάσχει. Το υγρό αυτό συνήθως έχει άσχημη οσμή, ρυπαίνει το εσώρουχο του ασθενή και τον κινητοποιεί να αναζητήσει ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Υπάρχουν όμως και ασθενείς που έχουν φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, χωρίς εκροή με υγρό και πύον αλλά παρατηρούν ότι είναι διογκωμένη και σκληρή, ενώ η επιδερμίδα γίνεται ερυθρή.

Η φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα μπορεί να προκαλέσει ναυτία και πυρετό στους ασθενείς, πέρα από τον ισχυρό πόνο που αισθάνονται αρκετοί από αυτούς εξαιτίας του αποστήματος.

Αν έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας μια ενόχληση στην περιοχή του κόκκυγα και ίσως νιώθετε καταβολή του οργανισμού σας, συστήνεται να επισκεφτείτε έναν ιατρό το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διαγνωστείτε εγκαίρως και να θεραπευτείτε.

Ποια θεραπεία ενδείκνυται για την κύστη κόκκυγος

Ο ιατρός που επιλέγετε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την κύστη κόκκυγος, θα είναι σε θέση να σας προτείνει την κατάλληλη για την περίπτωσή σας θεραπεία μετά από εξέταση. Η θεραπεία που θα σας προτείνει εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νόσος.

Αν το απόστημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του κόκκυγά σας είναι οξύ, ο ιατρός μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο που σας προκαλεί με διάνοιξη και παροχέτευση, με σκοπό να απελευθερωθεί το πύον και να ελαττωθεί η φλεγμονή.

Σε ενδεχόμενο χρονίζουσας κύστης κόκκυγος, ο ιατρός πιθανώς να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση. Με τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται πλήρως η κύστη, οι πόροι και τα συρίγγια της περιοχής του κόκκυγα προκειμένου να θεραπευτείτε και να μειωθούν οι πιθανότητες για υποτροπή.

Μαζί με τον θεράποντα ιατρό σας μπορείτε να κουβεντιάσετε για τις τεχνικές που ενδείκνυνται στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Έχετε κατά νου ότι στη  σύγχρονη χειρουργική χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή το R-F (ραδιοσυχνότητα), για τη θεραπεία της πάθησης.

Με τη χρήση ενέργειας, αντί νυστεριού, επιτυγχάνεται λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος ενώ η πιθανότητα υποτροπής γίνεται εξαιρετικά μικρή. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να συζητήσετε με τον χειρουργό σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου ώστε να λάβετε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.