Προσπαθείτε να διατηρείτε το σώμα σας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση συνδυάζοντας σωστή διατροφή και άσκηση αλλά η επιδερμίδα σας σε κάποια σημεία μοιάζει να έχει όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα συνιστά μια διαταραχή κυρίως του γυναικείου οργανισμού η οποία δεν σχετίζεται με το βάρος του σώματος -μπορεί δηλαδή να ταλαιπωρεί τόσο αδύνατα όσο και παχύσαρκα άτομα.

Δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την κυτταρίτιδα και τα στάδια εξέλιξής της ώστε να είστε σε θέση να κάνετε τις σωστές επιλογές για να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Τι είναι η κυτταρίτιδα & πού εντοπίζεται συνήθως;

Η κυτταρίτιδα αποτελεί μια διαταραχή που σχετίζεται με τη συνοχή του δέρματος και δημιουργεί όψη και υφή στην επιδερμίδα που παρομοιάζεται με τον φλοιό του πορτοκαλιού. Προκαλεί τοπικές εισολκές στην επιφάνεια του δέρματος εξαιτίας της κακής αιμάτωσης περιοχών του σώματος, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της τα λιποκύτταρα.

Το λίπος που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, λόγω της κακής αιμάτωσης, αντί να ανακατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα, συγκεντρώνονται σε λιποκύτταρα που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αίματος. Έτσι, αυξάνεται ο όγκος των λιποκυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία, συμπιέζοντας τα αγγεία και επιδεινώνουν τη μικροκυκλοφορία.

Όσο το λίπος και το νερό συγκεντρώνεται «ανώμαλα» κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, τόσο πιο ανομοιόμορφη όψη αποκτά η επιδερμίδα του ατόμου που έχει κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται πιο συχνά στο γυναικείο σώμα, σε διάφορα σημεία της σιλουέτας όπως στους μηρούς, τους γλουτούς, το στομάχι, την κοιλιά, τις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων. Αφορά δε, συχνότερα σε γυναίκες ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, από την εφηβική ηλικία και μετά.

Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα απασχολεί μεγάλη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού αλλά δεν είναι σε όλες τις γυναίκες η ίδια. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν μόνο ίχνη κυτταρίτιδας στους μηρούς, ενώ άλλα να έχουν εμφανίσει κυτταρίτιδα σε τόσο σημαντικό βαθμό, που να επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους.

Οι ειδικοί διαχωρίζουν τη κυτταρίτιδα σε 4 στάδια, με πρώτο το στάδιο 0 (μηδέν). Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα δεν είναι εμφανής στο δέρμα όταν το σώμα στέκεται όρθιο ή είναι ξαπλωμένο. Αν ασκηθεί πίεση, διακρίνονται μερικές ρηχές πτυχές.