Κυβέρνηση – ΑΑΔΕ διαγράφουν πρόστιμα σε επιχειρηματία, αλλά για τον Σκέρτσο… «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Γρήγορα φαίνεται πως μαθαίνει τα… κόλπα του προκατόχου του ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς στην παρθενική του εμφάνιση ο Άκης Σκέρτσος, αντί απαντήσεων για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento για την πρωτοφανή διαγραφή προστίμου 5 εκατ. ευρώ αντί 7.500 ευρώ σε επιχειρηματία από την ΑΑΔΕ και βάσει της νομοθεσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα και κρύφτηκε πίσω από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η είδηση: Επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος σκανδαλωδώς αγόρασε το εργοστάσιο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Shelman στην Κομοτηνή ενώ ο ίδιος το είχε οδηγήσει στην πτώχευση και συνεχίζει να του οφείλει εκατομμύρια, εξασφάλισε τη διαγραφή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος του προστίμου ήταν πάνω από 5 εκατ. ευρώ και είχαν επιβληθεί για την έκδοση μεγάλου αριθμού πλαστών τιμολογίων. Πρόκειται για τον επιχειρηματικό όμιλο Alfa Wood, τον οποίο διαφήμιζε ακόμη και διά της παρουσίας του στο πλευρό της διοίκησής του ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

Τα παραπάνω θα αρκούσαν για να σύρουν μία κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς σε εξηγήσεις προς τους πολίτες. Όχι όμως και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τον Άδωνι Γεωργιάδη, και φυσικά, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του Γιώργου Πιτσιλή, που αντί να απολογούνται, κουνούν και το δάχτυλο, όπως και το έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στα ερωτήματα του Documento, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

«Το Documento αποκάλυψε την υπόθεση επιχειρηματικού ομίλου που εξασφάλισε διαγραφή προστίμων 5 εκατ. ευρώ αντί 7.500 ευρώ για μεγάλο αριθμό πλαστών τιμολογίων. Πλαστά τιμολόγια είναι ο ορισμός της επιχειρηματικής απάτης. Αυτό είναι το υπόδειγμα της επιχειρηματικότητας που προτείνει η κυβέρνησή σας στους πολίτες; Τι μήνυμα δίνετε με μία τέτοια απόφαση;» ρωτήσαμε τον Άκη Σκέρτσο αναφορικά με την αποκάλυψη-κόλαφος, με την απάντησή του να δίνει το στίγμα της ξύλινης και τεχνοκρατικής αντίληψης της κυβέρνησης, αλλά και της ενημέρωσης που εγκαινιάζει με ορίζοντα τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σημειώνεται πως κατά της αποκαλύψεις της εφημερίδας, η εταιρεία του ομίλου Alfa Wood ΑΕΒΕ κατάφερε να εξασφαλίσει διαγραφή προστίμου ποσού μεγαλύτερου των 5 εκατ. ευρώ πληρώνοντας το… αδιανόητα χαμηλό ποσό των 7.500 ευρώ. Πώς; Μέσω απόφασης της συσταθείσας μόλις το 2020 με νόμο της παρούσας κυβέρνησης επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, η οποία κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας αποφάσισε σε μόλις μία συνεδρίασή της να πεταχτούν στα σκουπίδια 5.102.041,72 ευρώ, από τα συνολικά 5.109.541,72 που είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο στην Alfa Wood ΑΕΒΕ επειδή επί τρία χρόνια έκοβε πλαστά τιμολόγια.

Η υπόθεση προκύπτει ακόμα πιο προκλητική, καθώς ο όμιλος Alfa Wood, στον οποίο υπάγεται η εταιρεία της οποίας τα πρόστιμα διαγράφηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, εμφανίζει κέρδη μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει πως μπορούσε και με το παραπάνω να πληρώσει τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί.

Η απάντηση ωστόσο του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί περισσότερο να συσκοτίσει παρά να φωτίσει τα όσα συνέβησαν, αφού επικαλείται μία δαιδαλώδη διαδρομή νομοθετημάτων και αποφάσεων για να κρύψει το προφανές.

«Αναφέρεστε σε μία υπόθεση την οποία χειρίζεται η ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση. Έχει υπάρξει απάντηση από την ΑΑΔΕ, σας παραπέμπω σε αυτή» ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος, συμπληρώνοντας με μία αποστροφή που δείχνει πως αντιλαμβάνεται τα εκκωφαντικά ερωτήματα των πολιτών αλλά και τον δημοσιογραφικό έλεγχο, ένα σημαίνων στέλεχος της κυβέρνησης που απαξιώνει την ψήφο των πολιτών, αποφεύγοντας να εκτεθεί στην εκλογική διαδικασία.

Και σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία απόφαση συμμόρφωσης σε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, η οποία έχει βγει πάνω σε νόμο που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε, για να καταλήξει «δεν έχω κάποιο άλλο σχόλιο» και να συνεχίσει με άλλο ερώτημα.

Η «απάντηση» της ΑΑΔΕ στο δημοσίευμα του Documento που επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας είναι αντίστοιχης ξύλινης ποιότητας με τη δική του απάντηση: «Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento της 23/4/2023, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζει ότι εξέδωσε την Εγκύκλιο Ε.2042/10.05.2022, συμμορφούμενη, ως οφείλει, με την απόφαση 2319/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ερμήνευσε και εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4337/2015 (ΦΕΚ Α’ 129/17-10-2015)» ανέφερε η λακωνική απάντηση της ΑΑΔΕ.

Παρά τα παραπάνω, η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που διέγραψε προκλητικά τα εν λόγω πρόστιμα, συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου, κατά το ΦΕΚ σύστασής της, να εξετάζει φορολογικές υποθέσεις προτού εκδικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε άλλο διοικητικό δικαστήριο, με σκοπό θεωρητικώς αφενός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια στα οποία ενδεχομένως να έχουν προσφύγει φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φορολογικές εκκρεμότητες, αφετέρου να εισπραχθεί από το δημόσιο έστω ένα μέρος του ποσού που οφείλουν.

Πηγή: documentonews.gr